latinica  ћирилица
28/04/2015 |  17:40 | Аутор: klix.ba

Сарајево: Салмонела пронађена и у шпинату

Осим у оброку од макарона са јајима, сиром и млијеком, у којем је потврђено присуство салмонеле ентеридис, а које је послужено дјеци у вртићима ЈУ Дјеца Сарајева у понедјељак прошле седмице, салмонела је пронађена и у шпинату који су дјеца јела дан послије, односно у уторак.

Како је данас саопшено из Кантоналне управе за инспекцијске послове, контролни узорак легираног шпината, који су дјеца јела 21. априла 2015. године, показао је присуство салмонеле.

Брисеви радних површина, прибора и руку 14 запослених Централне кухиње ЈУ "Дјеца Сарајева" узетих 22. и 23.априла су уредни, као и први налази брисева грла и носа, те столице на копроклултуру.

Након добијених резултата, представници Инспектората санитарне здравствене и фармацеутске инспекције и Завода за јавно здравство КС одржали су заједнички састанак у циљу дефинисања даљих противепидемијских мјера.

Тако ће Централна кухиња, али и вртић Ластавица остати до даљњег затворени. У вртићима и даље остаје на снази режим суве исхране, док је дозвољено да се у чајним кухињама за ручак дјеци припреми инстант супа. Строго је забрањено да родитељи доносе храну у вртиће.

По налогу инспектора сви запослени који раде у чајним кухињама ЈУ "Дјеца Сарајева" требају обавити три узастопна прегледа столице.

Свако дијете које је имало стомачне тегобе, такође, мора обавити три узастопна прегледа столице, те након потврде педијатра да је налаз уредан, може поново кренути у вртић.

До сада су по налогу инспектора у свим вртићима ове јавне установе поново извршене мјере дезинфекције, дезинсекције и дератизације, које је извршио Завод за јавно здравство КС, а запослени врше свакодневну текућу дезинфекцију. У оквиру наведених мјера Завод за јавно здравство КС наставља епидемиолошко извиђање које је предвиђено у оваквим околностима.

Кантонални Ветеринарски инспектори донијели су Рјешење о забрани обављања промета намирница анималног поријекла фирми "Голд мигнон", добављачу хране ЈУ “Дјеца Сарајева“. Наиме, како је утврђено у поступку инспекцијских надзора, ова фирма није регистрована за складиштење и дистрибуцију производа животињског поријекла ради чега ће инспектори, против правног и одговорног лица, подузети и прекршајне мјере у складу са Законом.

Подсјетимо, протеклих дана се на Клинички центар Универзитета у Сарајеву јавило 193 дјеце са симптомима тровања храном. На Клиници за инфективне болести задржано је њих 51.