latinica  ћирилица
28/04/2015 |  17:35 | Аутор: СРНА

Николић: Отварање првих поглавља било би добар знак

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да би било јако добро ако би ЕУ послала јасну и недвосмислену поруку да подржава све оно што је Србија до сада учинила тако што би ускоро отворила прва поглавља приступних преговора.
Томислав Николић - Фото: архив
Томислав НиколићФото: архив

Николић је данас током сусрета са министром спољних послова Њемачке Франком Валтером Штајнмајером рекао да би отварање поглавља за грађане и власти Србије био знак да су на правом путу.

- Сматрам да је Србија својим конструктивним прилазом у рјешавању бројних затечених проблема заслужила такав гест. Увјерен сам да би, у некој другој ситуацији, прва поглавља већ била отворена - истакао је Николић.

Николић је напоменуо да Београд неће прекидати преговоре са Приштином, али да истовремено не би вољели када би се Бриселски споразум доживљавао као списак обавеза које само Србија треба да испуни, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

- У овом споразуму постоје двије стране потписнице, а до сада нисмо примијетили постојање воље Приштине да испуни своје обавезе - истакао је предсједник Србије и додао да ће Приштина то ипак морати да учини.

Штајнмајер је оцијенио да је напредак Србије ка пуноправном чланству ЕУ јасан и да Њемачка остаје искрени партнер Србије на њеном путу ка уједињеној Европи.

- Србија је испунила бројне услове који су постављени пред њу. Што се тиче Бриселског споразума, нећемо дозволити да Приштина избјегне своје обавезе. У сарадњи са партнерима из ЕУ, надам се да ћемо ускоро моћи да начинимо помаке око формирања заједнице српских општина - рекао је њемачки министар.

Он је нагласио да спекулације у медијима о условима који су пред Србијом нису увијек од користи ни Србији ни ЕУ, те додао да је већ мјесецима познато који су услови пред Србијом и да се ту ништа није промијенило.