latinica  ћирилица
28/04/2015 |  17:19 | Аутор: СРНА

Настављено суђење Младићу, свједок одбране Андрић Светозар

Свједок одбране на суђењу генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом Светозар Андрић изјавио је данас да није упознат о злочинима које је српска паравојска починила у Зворнику.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Андрић, који је био командант Бирачке бригаде Војске Републике Српске, негирао је да је паравојна формација "Жуте осе", за коју се везују злочини, била под контролом ВРС.

- Нисам упознат с тим, рекао је Андрић.

Андрић је потврдио да је крајем маја 1992. наредио премјештање цивилног муслиманског становништва из зоне одговорности Бирачке бригаде и у сарадњи с општинама, преносе београдски медији.

- Наређење се односило само на муслимане који су хтјели да иду, нагласио је Андрић и додао да су на тај начин цивили у ствари спасени.

Према његовим ријечима, то наређење спасило је хиљаде људи, јер многи не би били живи да су остали у зони борбених дејстава.

Он је рекао да није знао за убиства муслимана у Сушици, почињена крајем септембра 1992. године, али да је наредио оснивање логора у Власеници у коме су били привремено смјештени војно способни муслимански мушкарци који нису учествовали у борбама и који су након "тријаже", заједно са женама и дјецом, били пребачени на муслиманску територију.

Унакрсно испитивање пензионисаног генерала Андрића заступник оптужбе окончаће сутра.