latinica  ћирилица
28/04/2015 |  17:14 | Аутор: СРНА

Предсједништво БиХ: Прихваћен оквирни споразум о аранжманима у оквиру ИПА два

Предсједништво БиХ прихватило је Оквирни споразум између БиХ и Европске комисије о аранжманима за провођење финансијске помоћи ЕУ у оквиру ИПА два.

Прихваћен је позив предсједника Парламентарне скупштине Савјета Европе предсједавајућем Предсједништва БиХ за учешће и обраћање поводом преузимања предсједавања БиХ Комитету министара Савјета Европе на пленарној сједници у Стразбуру 26. јуна.

Предсједништво је прихватило споразум о посредовању између Савјета министара БиХ и Јапанског система за међународну сарадњу за услуге набавке у оквиру Јапанске непројектне помоћи у виду гранта за набавку јапанских возила нове генерације и производа јапанских малих и средњих предузећа.

На сједници је донесена одлука о именовању представника БиХ у Свјетској банци, Међународном монетарном фонду и Европској банци за обнову и развој, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Мајор Сибел Слишковић именован је за шефа дијела контингента Оружаних снага БиХ у операцији Одлучна подршка у Авганистану.

Предсједништво БиХ је дало сагласност за покретање законске процедуре о процјени могућности и оправданости ангажовања Оружаних снага БиХ у мисији у Малију са тимом до 16 припадника за уништавање неексплодираних убојитих средстава.

Задужен је Савјет министара БиХ да Предсједништву БиХ достави оцјену оправданости учешћа овог тима.

Министар одбране БиХ овлаштен је да о овоме информише Секретаријат УН, а ресорно министарство да изврши сву неопходну координацију са државама партнерима ради обезбјеђења и пружања подршке током припрема, упућивања и извршења мисије тима за уништавање неексплодираних убојних средстава.

Предсједништво БиХ је усвојило Извјештај Централне банке БиХ за 2014. годину, те одобрило закључивање Меморандума о разумијевању и сарадњи између министарстава иностраних послова БиХ и Турске у области дипломатске обуке и информатичке технологије.

Донесена је одлука о прихватању Анекса 4 Споразума између БиХ и Норвешке о финансирању пројекта у корист правосуђа у БиХ и одлука о одобравању закључивања меморандума о разумијевању између Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ и Врховног изборног вијећа Турске и меморандума о разумијевању и сарадњи у области избора између ЦИК-а БиХ и Изборне комисије Индије.