latinica  ћирилица
28/04/2015 |  16:37 | Аутор: СРНА

Бањалука: Изложба ученичких ликовних радова

У Музеју Републике Српске у Бањалуци отворена је девета изложба ликовних радова ученика основних школа под називом "Музејски експонат као инспирација" на којој је изложено 145 дјечијих радова.
Музеј Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј Републике СрпскеФото: РТРС

Виши музејски педагог Наташа Ного истакла је на отварању изложбе да Педагошка служба Музеја Републике Српске већ девету годину у сарадњи са основним школама Српске организује ликовне радионице, у оквиру традиционалне манифестације "Прољеће у Музеју".

Она је навела да је од 23. марта до 3. априла Педагошка служба Музеја организовала 24 ликовне радионице у којима је учествовало 145 ученика из 29 основних школа Републике Српске.

- Дјеца су цртала у Музеју, а одабрали су по свом избору музејски експонат или предмет који их је инспирисао, уживала су и маштала су у колориту змијањског веза, народних ношњи, богате флоре и фауне - рекла је Ного.

Она је нагласила да Музеј Републике Српске пружа велику пажњу и подршку талентованим ученицима основних школа, чиме подстиче дјечију креативност и помаже им да развију способности и вјештине.

Ного је рекла да програмом едукативно-креативних радионица дјеца развијају позитиван став према естетским вриједностима ликовног рада, као и став према умјетности и културном насљеђу.

- Захваљујући успјешној и дугогодишњој сарадњи Педагошке службе са основним школама Музеј је постао мјесто у коме ученици на организован и квалитетан начин проводе слободно вријеме - рекла је она и навела да је стручни жири Музеја Српске одабрао најбоље радове и додијелио три награде ученицима шестих и седмих разреда и три награде ученицима осмих и деветих разреда, као и плакете награђеним ученицима и захвалнице школама.

У овогодишњој манифестацији "Прољеће Музеју" учествовали су ученици основних школа из Бањалуке, али и ученици из Власенице, Теслића, Кнежева и Приједора који су инспирацију налазили користећи предмете из шкриња својих бака.

У манифестацији су учествовали и дјеца из Центра "Заштити ме", Центра за образовање и васпитање и рехабилитацију слушања и говора и Дјечијег дома "Рада Врањешевић", као и дјеца Удружења "Искра" из Бањалуке.

Првонаграђена ученица шестог разреда Основне школе "Иво Андрић" из Бањалуке Анастасија Шашић-Вучинић рекла је да јој је за њен награђени цртеж лисице инспирација била њена игра.

Она је рекла да воли да црта и да други пут учествује на изложби у Музеју Републике Српске, нагласивши да ће јој награда бити додатна мотивација и подстицај за учествовање у оваквим манифестацијама.