latinica  ћирилица
28/04/2015 |  15:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Непал: Број жртава земљотреса попео се на 5.057

Број жртава разорног земљотреса који је у суботу погодио Непал попео се на 5.057, саопштило је данас непалско министарство унутрашњих послова.

За сада је познато да је више од 10.000 људи је повријеђено у земљотресу јачине 7,8 степени Рихтера, изјавио је шеф одјељења за ванредне ситуације при том министарству Рамешвор Дангал за АФП.

Број настрадалих односи се само на Непал, док је у сусједним државама, попут Индије и Кине, више од 100 људи изгубило живот у земљотресу.

Међу погинулима је и 18 планинара који су се налазили у кампу у подножју Монт Евереста, када је лавина, подстакнута земљотресом, однијела све на путу.

У групи планинара који су погинули су два Американца, један Аустралијанац и један Кинез.

Око 250 људи се води као нестало након што је лавина погодила село Годатабела у округу Расува, сјеверно од Катмандуа, изјавио данас локални гувернер Удав Батарај.

Међу несталима могло би да буде и страних туриста, пошто је ријеч о парку природе, популарној туристичкој атракцији, рекао је Батарај за Ројтерс.

Спасиоци покушавају да до њих дођу, али лоше вријеме и киша ометају њихове напоре, додао је он.

Опозициони политичари и неки грађани критиковали су данас непалску владу због спорости у реаговању на хуманитарну кризу која је погодила ту државу након разорног земљотреса.

Опозициона Уједињена комунистичка партија организовала је велику мрежу добровољаца како помоћ стигла до свих угрожених, оцјењујући владин одговор као "недовољно добар" и без "јасног правца".

Портпаролка те странке је рекла да ће се њен лидер, бивши премијер Пушпа Камал Дахал, револуционарни лидер познат као Прачанда, у току дана састати са премијером Сушилом Коиралом како би указао на све недостатке владиног одговора и понудио помоћ.

Према процјенама Уједињених нација, осам милиона људи је угрожено након земљотреса, који је у суботу погодио Ламџунг, око 80 километара сјеверозападно од Катмандуа на дубини од само 11 километара.

УН су саопштиле да ће из свог фонда обезбиједити 15 милиона долара за хитну помоћ жртвама у Непалу.

Бројне државе укључиле су се у акцију пружања хуманитарне помоћи Непалу, а водећу улогу има сусједна Индија.

Земљотрес који је у суботу погодио Непал, најгори је који је погодио ту сиромашну јужноазијску државу у преко 80 година.