latinica  ћирилица
28/04/2015 |  15:32 | Аутор: СРНА

Тегелтија и Роден о могућем новом аранжману ММФ-а

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија разговарао је у Бањалуци са представницима Мисије међународног монетарног фонда о могућем новом аранжману са овом финансијском институцијом и упознао их о реформама које Влада Српске већ проводи у складу са Економском политиком за 2015. годину.
Министар Тегелтија са делегацијом ММФ-а - Фото: РТРС
Министар Тегелтија са делегацијом ММФ-аФото: РТРС

Тегелтија је рекао да је крајњи циљ реформи унапређење фискалне и финансијске стабилности, обезбјеђење одрживог привредног раста и раста запослености, а информисао је представнике ММФ-а о наредним корацима које ће Влада предузети у оквиру борбе против сиве економије и реформе привредног система, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Тегелтија је исказао задовољство претходно одржаним састанцима у Вашингтону, гдје је постигнут висок степен сагласности о свим кључним политикама у односима са ММФ-ом, оцјењујући ову посјету успјешном.

Шеф Мисије ММФ-а Рон ван Роден такође је исказао задовољство исходом састанака одржаних у Вашингтону током прољећне посјете делегације Владе Републике Српске, те поздравио висок степен координације и заједничке посвећености оба ентитета провођењу зацртаних реформи.

Роден је као кључни циљ ове мисије представио обезбјеђење подршке провођењу реформи, које ће као крајњи резултат имати повећање привредног раста, броја запослених и извоза, уз смањење потрошње и оптерећења рада.

Тегелтија је са жаљењем констатовао да је на посјету Мисије ММФ-а сјену бацио јучерашњи трагични догађај који се десио у Зворнику, када је на институције Републике Српске извршен терористички напад, а у којем је живот изгубио припадник МУП-а Републике Српске.

Овом приликом Тегелтија је представницима Мисије пренио да се у Српској могу осјећати безбједно и да ће Влада Републике Српске урадити све да очува мир и гарантује безбједност својих грађана, наводи се у саопштењу.