latinica  ћирилица
28/04/2015 |  15:32 | Аутор: СРНА

Новалић-Инцко: Указано на значај реформи

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и високи представник у БиХ Валентин Инцко указали су на значај реформи које у том ентитету и БиХ треба провести, прије свега оних од којих зависи економски напредак.
Инцко и Новалић - Фото: СРНА
Инцко и НовалићФото: СРНА


Новалић је данас упознао Инцка о настојањима Владе да створи што повољнији пословни амбијент те су, у том контексту, размијењене идеје о потреби смањења оптерећења на плате.

Истакнута је неопходност скраћења процедуре у добијању дозвола за покретање бизниса, те оцијењено да треба створити такве механизме у којима ће инвеститор поднијети захтјев за покретање посла, а администрација БиХ бити дужна да, у задатом временском року, сама прибави све законом прописане дозволе.

Инцко сматра да домаћа економија има бројне шансе за развој и пробој на друга тржишта, а да је извоз енергије из обновљивих извора једна од тих великих могућности у чему БиХ може постати препознатљива.

Он је навео да зато ствари треба мијењати пуно брже него што је сада случај и додао да су за пословне процесе пресудни и борба против корупције и подизање ефикасности администрације.

У том контексту, Новалић је изнио намјеру Владе ФБиХ да мијења постојећи Закон о државној служби и администрацију стави у улогу потпуног сервиса грађана и привреде.

Данашњем разговору у сједишту Владе БиХ у Сарајеву присуствовао је и замјеник високог представника у БиХ Дејвид Робинсон.