latinica  ћирилица
28/04/2015 |  15:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Срби и Хрвати ломе копља око ЕПЦГ

Хрватска електропривреда је кренула у регионализацију пословања, а на том путу ће наићи на Електропривреду Србије која такође планира "поход" на сусједне земље.

Копља би могла да се ломе на Електропривреди Црне Горе, за коју су заинтересоване обе велике регионалне компаније, пише Вечерњи лист.

Лист подсјећа да је још у септембру најавио могућност уласка ХЕП-а у власничку структуру Електропривреде Црне Горе и да аранжман укључује и договор о улагању у термоелектрану "Пљевља ". На пројекту Пљевља радили су и хрватски консултанти, а ријеч је о стратешком пројекту владе Мила Ђукановића.

"Нисмо још ушли ни у озбиљне преговоре, али интерес могу да потврдим. Прије саме аквизиције још пуно тога мора да се догоди на домаћем тржишту", рекао је за Вечерњи извор из хрватске владе.

Под "пуно тога" мисли се најприје на иницијалну јавну понуду дионица ХЕП-а хрватским грађанима којом би се прикупио капитал за јаче активности. Процедура за ИПО још није почела, не зна се ни колико би дионица требало да се продаје, као ни колико би новца ХЕП прикупио.

И док се о ХЕП-овим потезима разговара тек незваничним каналима, српски премијер Вучић јавно је обзнанио планове Електропривреде Србије.

"Не желимо да приватизујемо ЕПС, већ да проширимо свој утицај. Разговарамо с Републиком Српском и Црном Гором", изјавио је Вучић, и додао да је у току израда анализе која ће показати профитабилност тог потеза, али да није спорно да би преузимање двају тржишта значило пуно за јачање српске привреде.

Црногорци вјероватно задовољно трљају руке, јер два такмаца повећавају цијену фирме која је власнички подјељена између државе и стратешког партнера, италијанског А2А, који држи 41,74 одсто удјела и наводно је заинтересован да изађе из партнерства.

На црногорској берзи дионица Електропривреде у петак је постизала цијену од 3,5 евра, што значи да би дионички пакет без премије коштао око 190 милиона евра. ХЕП би, дакле, већ и са добити оствареном у девет мјесеци 2014. могао да финансира трансакцију, с обзиром на то да су зарадили готово 262,9 милиона евра.

Лист закључује да на могућност продаје дионица сугерише и напетост у погледу улагања у "Пљевља", на које су Италијани једва пристали.