latinica  ћирилица
28/04/2015 |  14:37 | Аутор: СРНА

Савјет министара: Координисан рад на расвјетљавању напада

Савјет министара БиХ затражио је од свих надлежних институција на свим нивоима у БиХ да активно и координисано раде на расвјетљавању терористичког напада на полицијску станицу у Зворинику, са аспекта његових мотива и начина извршења, рекао је данас предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Звиздић је након хитне сједнице Савјета министара БиХ рекао да су све правосудне, полицијске и обавјештајно безбједносне агенције и институције, такође на свим нивоима БиХ, позване да повећају степен координације и сарадње приликом расвјетљавања овог напада.

Он је истакао да је јако битно да кородинација и сарадња буду настављене и у будућности како би се адекватно и успјешно спријечили овакви и слични догађаји који могу довести до дестабилизације прилика у БиХ и нарушавања њеног међународног угледа.

"Пуцањ у полицајца је пуцањ у иниституције система", рекао је Звиздић у Сарајеву и додао да нико не може имати оправдање за тако нешто.

Према његовим ријечима, Савјет министара је на хитној сједници на бази извјештаја министра безбједности, директора Сипе, те Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, донио одређени број закључака, прије свега оперативног карактера.

"Наш је позив, захтјев да укрупњавамо полицијско-обавјештајне агенције, а не никако, као што смо ових пар дана имали прилику видјети, да се иде ка њиховом уситњавању", додао је Звиздић.

Истичући да је тероризам глобални проблем он је позвао све у БиХ да напад у Зворнику не користе у дневнополитичке сврхе.

"Ријеч је о једном акту који наноси штету БиХ и морамо бити јединствени како би потпуно отклонили такву опасност", поручио је Звиздић.

Према његовим ријечима, Савјет министара наложио је Министарству безбједности да у року седам дана направи прецизан план оперативних мјера које ће Савјет министара одмах провести у дјело.

Као потврду опредијељености Савјета да побољша материјалне и све друге услове у којима раде институције БиХ које се боре против тероризма и организованог криминала, Звиздић је навео податак да су у приједлогу буџета БиХ за 2015. годину повећана средства за те институције - четири милиона КМ за Сипу, један за Тужилаштво и три за Обавјештајно-безбједносну агенцију. Он је позвао све на мир, уздржаност и толеранцију, без реваншизма како се постојећа ситуација не би компликовала, а апеловао је и да се не уносе дезинформације у јавности.

"Порука је да БиХ има своје институције и да ће бити способна да се обрачуна са оваквим и сличним актима који урушавају њен углед и дестабилизују врло позитивну атмосферу која је започета прије мјесец дана", закључио је Звиздић.

Звиздић је у своје и име Савјета министара изразио дубоко саучешће породици убијеног полицајца и пожелио брз опоравак рањенима.