latinica  ћирилица
28/04/2015 |  14:05 | Аутор: РТРС

Цвијановић - Афанасијев о помоћи поплављеним и терористичком нападу у Зворнику

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Бањалуци са резидентним координатором УН у БиХ Јуријем Афанасијевим о активностима везаним за реализацију пројекта изградње 150 кућа у неколико општина у Републици Српској за породице које су усљед поплава и клизишта остале без трајног смјештаја, а који Фонд солидарности за обнову Српске реализује заједно са УНДП –ом.

Како је саопштено, током састанка је истакнуто да су учињени конкретни кораци у рјешавању горућих проблема у општинама Републике Српске које су страдале у прошлогодишњим полавама.

Оцијењено је да је досадашња сарадња Владе Српске и УНДП-а веома добра, те изражена спремност за наставак сарадње и на будућим пројектимавезаним за одрживи развој и запошљавање, друштвену инклузију, те владавину права.

Предсједница Владе и резидентни координатор УН у БиХ разговарали су и о могућностима развоја сектора цивилне заштите у Српској, с циљем стварања ефикаснијег система борбе против елементарних непогода.

У контексту терористичког напада у Зворнику, предмет разговора била је и безбједносна ситуација у Републици Српској и БиХ.

Премијерка је истакла је да осуђује тај чин, те позвала грађане на мир и толеранцију. Нагласила је да Влада Српске даје пуну подршку МУП-у Републике Српске и да очекује укљученост и сарадњу свих институција у БиХ, у циљу обезбјеђења вишег степена безбједности за све грађане.

Састанку су присуствовали министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и шеф канцеларије УНДП-а у Бањалуци Горан Вукмир.

АФАНАСИЈЕВ: ПРОВЕСТИ БРЗУ И ПУНУ ИСТРАГУ

Резидентни координатор УН у БиХ Јуриј Афанасијев данас је у име тима УН у БиХ осудио терористички напад у Зворнику, те апеловао да надлежне власти и институције проведу пуну и брзу истрагу. 

"Потребно је очувати безбједност свих грађана и овај инцидент не смије угрозити стабилност заједница и напредак у изградњи мира и толеранције којег БиХ постиже", саопштио је Афанасијев.

Он наводи да је препознао позитивну улогу власти и локалних служби, посебно начелника општине и предсједника Скупштине општине у Зворнику који раде на смиривању ситуације у њиховој заједници.

Афанасијев је изразио саучешће породици полицајца који је убијен у нападу и пожелио брз опоравак онима који су том приликом претрпјели повреде.

Полицајац Драган Ђурић убијен је синоћ у терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, који је извршио Нердин Ибрић /24/ из села Сапна код Зворника. Том приликом рањени су полицајци Жељко Гајић и Стево Миловановић.

Ибрић, који је током напада узвикивао "Алаху екбер", ликвидиран је приликом размјене ватре са полицијом.