latinica  ћирилица
28/04/2015 |  13:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Крај Велике Британије какву познајемо!?

Предстојећи парламентарни избори у Великој Британији могли би заувијек да промијене земљу уколико на њима, као што показују анкете, поборници независности Шкотске предвођени Николом Стерџон (44), освоје довољно гласова и постану трећа по величини странка у парламенту.

Шкотска национална странка (СНП) изгубила је референдум о независности Шкотске у септембру прошле године, али данас, само седам мјесеци касније, спрема се да оствари историјску изборну побједу на парламентарним изборима у Британији 7. маја, пише аутор текста "Крај Британије какву познајемо?" који преноси портал Политико. Данас, како портал наводи, више није питање да ли ће СНП побиједити у Шкотској, већ до које мјере.

"Изгубили су рат, али поб,еђују у миру," оц,ењује се у тексту.

Анкете указују да би СНП могла освојити чак 50 од 59 изборних округа у Шкотској. О размјерама промјене тренда говори чињеница да раније никада нису успијевали да освоје више од 11. Прије пет година су освојили само шест. Чак и ако се број њихових бирача смањи при крају кампање, опет ће бити најјача странка у Шкотској.

"СНП ће тиме први пут у историји постати релевантна политичка снага у Вестминстеру. А будући да ће Либерално-демократска странка вјероватно изгубити половину својих мјеста, могуће је да ће шкотски националисти постати трећа највећа странка у Доњем дому," износи се у тексту.

Успон СНП-а је, како се оцјењује, на више начина, највећа унутрашња пријетња по интегритет британске државе од побједе Шин Фејна на југу Ирске 1918. године, која је утрла пут за независност Ирске и сасвим је могуће да ће побједа СНП на крају довести до нове, овог пута мирне, уставне револуције.

Објављујући предизборни манифест СНП, у Единбургу је нова предсједница странке Никола Стерџон опрезно изјавила да се ови избори сами по себи не тичу самосталности, већ да је ријеч о томе да се изабере странка која ће најбоље умјети да се залаже за Шкотску. 

Међутим, независност је још увијек покретачка сила која за СНП, која је сада спремна да игра на дуже стазе. Националисти, наиме, вјерују да су вријеме и демографија не њиховој страни. Прошле године само 45 одсто Шкота је гласало за независнот, али поборници останка у Британији су се у својој кампањи ослонили на бираче старије од 65 година да однесу превагу. Млади су гласали за промјене.

У сваком случају, ови избори у Шкотској су само први дио утакмице. Идуће године одржаће се избори за паралмент у Шкотској, гдје је СНП на власти већ осам година, који ће бити подједнако важни. Уколико поново побиједе, буће тешко избјећи још један референдум о националом питању.

Шире гледано, успон СНП-а је уништио преостале наде лабуриста да ће освојити апсолутну већину 7. маја, јер то није могуће без гласова у Шкотској.

То је један од разлога што премијер Дејвид Камерон у кампањи непрестано понавља да ће уколико Лабуристичка странка буде морала да направи постизборни договор са СНП настати "хаос", пише Политико.