latinica  ћирилица
28/04/2015 |  13:01 | Аутор: СРНА

Два концерта Београдске филхармоније у Грачаници

Директор Београдске филхармоније Дарко Крстић рекао је да су данашњи наступи камерних састава филхармоније у Грачаници само почетак сарадње те филхармоније са домовима културе и Народним позориштем из Приштине.
Београдска филхармонија - Фото: blic.rs
Београдска филхармонијаФото: blic.rs

"Излажење из Београда, у оквиру пројекта децентрализације, потврда је да Београдска филхармонија не припада само Београду", рекао је Крстић.

Образлажући да ће данашњи програм намијењен дјеци, извести четворица чланова филхармоније у пратњи гудача, Крстић је изразио увјерење да ће наступ камерног састава пратити велики број мјештана Грачанице.

Он је истакао да Београдска филхармонија није први пут на Космету.

Били су прије три године у Ранилугу, гдје су Мутичкој школи из Станишора уручили четири гитаре на име поклона, а потом у више наврата обучавали талентоване музичаре из поморавског округа.

"Циљ нашег доласка у српске средине на Косову и Метохији је подизање нивоа културе наших људи", рекао је Крстић, наглашавајући да руководство филхармоније посебну пажњу придаје дјеци и њиховом одвајању од порока.

Крстић је најавио да ће у наредном периоду бити сачињен прецизан распоред термина гостовања Београдске филхармоније по другим срединама и да за сада још није утврђен термин гостовања цијелог састава филхармоније у Пећкој Патријаршији, што је раније најавио министар културе Србије Иван Тасовац.