latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:49 | Аутор: Вечерње новости

У БиХ двије трећине хране генетски модификовано!?

Алармантни подаци Агенције за сигурност хране Босне и Херцеговине о томе шта једемо. Двије трећине хране је генетски модификовано

Иако противно законима БиХ који налажу да је производња и увоз генетски модификоване хране забрањен, донедавна истраживања Агенције за сигурност хране БиХ показала су да од 100 испитаних производа, чак 67 одсто садржи генетски модификовани материјал, рекла је Душка Кудра из Центра за животну средину.

Из овог центра су, према њеним ријечима, у више наврата слали одређене производе на анализу у Пољопривредни институт у Бањалуци, али ниједном до сада нису успјели да дођу до потврде да се у неком од тих производа налази генетски модификован материјал.

- Ово истраживање Агенције нас је забринуло и пољуљало у размишљањима и зато планирамо да направимо  свеобухватнију акцију, послије које бисмо убрзо јавност обавијестили о резултатима нашег истраживања - каже Кудра.

Она подсјећа да су из Центра за животну средину, након прошлогодишњих мајских поплава, тражили званичну информацију од инспекција и у Републици Српској и у ФБиХ да ли се међу донацијама сјемена за поплављена подручја налазе и донације фирме "Монсанто", једног од водећих свјетских произвођача ГМО. Добили су одговор да није било увоза "Монсантових" донација.

У Центру наводе да су и институције у БиХ прилично пасивне и необавијештени о томе какву храну једемо.

- Грађани немају увида у то шта једу. Ми смо покушавали да утичемо на то да се на храну која садржи ГМО стави јасна ознака да се ради о ГМО храни, па они који желе могу да једу, а они који не желе, мора барем да им буде стављено до знања да се у тој храни налазе ГМО - истиче Кудра.

Покушаји "Новости" да дођу у контакт с одговорнима Агенције за сигурност хране БиХ нису уродили плодом. На мејл није било одговора.

И предсједнику Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС Владимиру Усорцу позната су истраживања која су рађена и која су показала присуство генетски модификованог материјала. Према његовим сазнањима, чак двије трећине производа садржи ГМО!

- Проблем јесте то што се резултати ових контрола не објављују. Једним дијелом, вјероватно, да се народ не би уплашио, а дијелом и да се заштите разни увозници те хране, а познато је да су највећи произвођачи ГМ хране САД, Аргентина и Бразил - каже Усорац за "Новости".

Он упозорава да се морају предузети одређене мјере и извршити ригорозније контроле, а о свему обавијестити јавност.