latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:40 | Аутор: Блиц

Шест славних писаца неће да присуствује додјели награда ПЕН листу Шарли Ебдо

Шесторо славних америчких писаца одлучило је да не присуствује годишњој додјели награда америчког ПЕН-а 5. маја, изражавајући на тај начин незадовољство због одлуке те невладине организације да овогодишњу награду за слободу изражавања додијели француском сатиричком часопису Шарли Ебдо.

Питер Кери, Мајкл Ондатже, Франсин Прос, Теџу Коул, Рејчел Кашнер и Таји Селаси неће се појавити на додјели награда, пише Њујорк тајмс, а преноси јутарњи.хр.

Кери, двоструки добитник престижне Букерове награде, рекао је да сматра да одлуком о додјели награде амерички ПЕН прекорачује своју традиционалну улогу бранитеља слободе ријечи и права писаца и публициста угрожених репресивном политиком.

- Почињено је страшно злодјело, али да ли је мијешање америчког ПЕН-а у то питање слободе изражавања - упитао се познати писац у интервјуу за амерички лист.

- Све је још горе због очигледног сљепила ПЕН-а према културној ароганцији Француске која не поштује свој морални задатак према великом дјелу властитог становништва - сматра аутор, мислећи притом на критике изречене на уреднички избор француског часописа који, према мишљењу многих, пречесто исмијава ислам и његовог пророка Мухамеда.

На свом блогу амерички ПЕН центар је објавио како сматра да Шали Ебдо "није имао намјеру да вријеђа муслимане, већ да се снажно супротстави покушају мањег броја екстремиста да ограниче слободу ријечи".

- Биће нам жао што на додјели награда нећемо видјети оне који су одлучили да не учествују, али поштујемо њихова увјерења - рекао је Кери.

Награду ће у име колега из часописа Шарли Ебдо примити Жан-Баптист Торет, који је успио да избјегне покољ само зато што је тог дана закаснио на посао.