latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:22 | Аутор: СРНА

Генерал Момир Зец почасни грађанин Козарске Дубице

Општина Козарска Дубица додијелила је генералу Момиру Зецу "Повељу почасни грађанин општине Козарска Дубица" за изузетан допринос, пожртвованост и испољену храброст у току ратних догађаја у септембру 1995. године и допринос у спречавању материјалне штете у ванредним ситуацијама изазваним поплавама на подручју Козарске Дубице прошле године.
Заслужним појединцима уручено пет "Плакета општине Козарска Дубица" - Фото: СРНА
Заслужним појединцима уручено пет "Плакета општине Козарска Дубица"Фото: СРНА

Генералу Зецу, који је рођен у дубичком селу Бачвани, признање је уручено на свечаној сједници Скупштине општине Козарска Дубица, која је одржана синоћ у оквиру обиљежавања Дана општине – 27. априла.

"Ово није признање само мени, већ свим јединицама које су 1995. године учествовале у одбрани ових простора, свим борцима, а и самом становништву јер је становништво било уз војску и вјеровало да се може одбранити", изјавио је новинарима генерал Зец.

Он је нагласио да је у септембру 1995. године, одбраном подручја општине Козарска Дубица и других општина у западном дијелу Републике Српске, одбрањена Република Српска јер је од исхода те операције зависио ток преговора и садржај Дејтонског мировног споразума.

"То је други пут у 20. вијеку да се Козара одбранила, а да није, не би се одбранила ни Република Српска и питање је какви би преговори били и какав би био Дејтон", рекао је генерал Зец.

Он је истакао да је прошлост народа Поткозарја везана за будућност. "Морамо се сјећати и вратити у прошлост да бисмо имали свјетлију будућност и опомену за сва времена", додао је генерал Зец.

На свечаној сједници Скупштине општине Козарска Дубица поводом Дана општине – 27. априла, који се празнује као знак сјећања на дан ослобођења подручја општине од фашистичке окупације у Другом свјетском рату, синоћ је заслужним појединцима те општине уручено пет "Плакета општине Козарска Дубица".

То признање уручено је вишем кустосу у Спомен-подручју Доња Градина Тањи Тулековић за постигнуте врхунске резултате у области културе у протеклој години, рукометашу Душку Челици за постигнуте резултате и афирмацију спорта и физичке културе и предсједнику Муслиманског добротворног друштва "Мерхамет" Јасмину Спахићу за хумана дјела, несебично залагање и помоћ другим људима.

Плакета општине Козарска Дубица додијељена је и доктору Милану Миљатовићу за изузетне резултате постигнуте у раду и хумана дјела, те Горану и Сњежани Самарџији, родитељима четворо усвојене дјеце, којима је "Плакета општине Козарска Дубица" уручена за изузетна хумана дјела.

На свечаној сједници Скупштине општине Козарска Дубица, сценаристи, режисеру, књижевнику и дугогогодишњем кустосу Спомен-подручја "Доња Градина" Сими Брдару уручено је признање "Златни грб општине Козарска Дубица са Повељом", додијељено за изузетан допринос развоју општине и постигнуте врхунске резултате и успјех у области науке, културе и умјетности.