latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:07 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Агенције БиХ не владају ситуацијом на терену

Терористички напад у Зворнику показује да агенције за провођење закона на нивоу БиХ очигледно не владају ситуацијом на терену, из чега произлази потреба Републике Српске да сама предузима мјере заштите уставног поретка и суочи се са свим безбједносним пријетњама, оцијенио је стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.
Предраг Ћеранић - Фото: ПОЛИТИКА
Предраг ЋеранићФото: ПОЛИТИКА

Агенције за провођење закона су сасвим погрешно конципирале стратегију борбе против тероризма, јер се, каже Ћеранић, превише енергије троши на биљежење ратника који се враћају са сиријског ратишта.

- СИПА БиХ и Обавјештајно–безбједносна агенција су се једноставно претвориле у бројач протока људи који одлазе и долазе са сиријског ратишта, који се једино позову на информативни разговор и након тога пусте - навео је Ћеранић.

Према његовим ријечима, сасвим је занемарена индоктринација младих, јер су мисионари, попут Билала Боснића, већ урадили значајан дио тог посла.

- Кључ је у ономе ко управља тим младима и активира их по потреби, односно оном ко је набавио оружје и усадио идеју да се тероризмом могу ријешити неки политички или геополитички проблеми у БиХ - рекао је Ћеранић.

Он је додао да се Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ не бави заштитом уставног поретка, јер би се иначе бавила и заштитом Репубике Српске.

- Збот тога произилази потреба да Република Српска сама предузима одређене мјере у смислу заштите уставног поретка и да се сукоби са свим безбједносним пријетњама које су данас реалност - поручио је Ћеранић.

Он је подсјетио на чињеницу да је само најава формирања Управе за борбу против тероризма у МУП Републике Српске у дијелу политичке и медијске јавности изазвала врло лоше реакције.

- Нажалост, овај трагични догађај показује да је министар унутрашњих послова Драган Лукач, који је то најавио, био визионар у том погледу, али показује и незрео приступ безбједносним проблемима са којима је суочена Република Српска и БиХ - рекао је Ћеранић.