latinica  ћирилица
28/04/2015 |  10:22 | Аутор: СРНА

Реаговања званичника на терористички напад у Зворнику

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је да акт тероризма у Зворнику, нажалост, показује да тероризам као савремена болест човјечанства у БиХ улази у акутну фазу.
Напад на полицијску станицу у Зворнику - Фото: ТАНЈУГ
Напад на полицијску станицу у ЗворникуФото: ТАНЈУГ

"Као и свака малигна болест у метастази, захтијева много сложенију и компликованију терапију и процедуре. Да би се оне примијениле, на то сагласност мора дати и сам пацијент. Бојим се да овим и иним случајевима БиХ у улози пацијента неће дозволити примјену комбиноване терапије, него ће унутрашњом неискреношћу и погрешном терапијом и даље подстицати развој те опаке болести", рекао је Шпирић.

Оцијенивши да би било добро да Зворник остане усамљен и изолован случај, он је подсјетио да већ дуго упозорава да је БиХ, од Дејтона до данас, полигон за пројекте изван ње.

Он је додао да му се чини да БиХ улази у фазу када ће дириговани тероризам бити улазна карта у ново прекрајање граница у глобалном смислу.

"Право је питање за све нас гдје смо ми ту? Када будемо имали одговор на то питање све смо ближи рјешењу", закључио је Шпирић.

ЈЕРКОВИЋ: СЛУЧАЈ РАСВИЈЕТЛИТИ У ШТО КРАЋЕМ РОКУ

Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић оштро је осудио напад на Полицијску станицу у Зворнику, те изразио очекивање да ће овај случај у што краћем року бити расвијетљен до краја.

Јерковић је упутио саучешће породици убијеног полицајца Драгана Ђурића, а рањеним полицајцима Жељку Гајићу и Стеви Миловановићу жели брз опоравак, саопштено је из кабинета потпредсједника Републике Српске.

САВЕЗ ЛОГОРАША: НАПАД НА УСТАВНИ ПОЛОЖАЈ СРПСКЕ

Савез логораша Републике Српске најоштрије је осудио терористички акт у Зворнику, оцијенивши да је то коначан доказ да у БиХ потпуно несметано дјелују групације усмјерене на дестабилизацију институција Српске, њеног уставног положаја и надлежности.

"Од свих институција Републике Српске захтијевамо да се хитно приступи изградњи властитих и ефикасних обавјештајно-безбједносних система и механизама који ће бити у могућности да благовремено уочавају, прате и отклањају све пријетње за општу безбједност грађана и институција Српске и њихове имовине", саопштено је из Савеза логораша Републике Српске.

СДА: ПУНА ПОДРШКА РАДУ ПОЛИЦИЈСКИХ СТРУКТУРА

Странка демократске акције најоштрије је осудила напад на полицијску станицу у Зворнику у којем је погинуо један, а рањена два полицајца. У саопштењу СДА наводи се да посебно забрињава чињеница да је напад извршен на невине чуваре реда и безбједности.

"СДА даје пуну подршку раду и међусобној сарадњи свих полицијских агенција које дјелују у БиХ. Захтијевамо од надлежних институција хитно и професионално провођење истраге која ће резултирати откривањем мотива овог безумног чина", наводи се у саопштењу.

СДА изражава дубоко саучешће породици и колегама страдалог полицајца, а рањенима жели да се што прије опораве и врате обављању свог часног посла.

СДА позива све грађане БиХ на мир, уздржаност и толеранцију од свега што би додатно могло закомпликовати ову ситуацију и довести до подизања нежељених тензија.

ЂОКИЋ: БЕЗБЈЕДНОСНЕ СТРУКТУРЕ У БиХ НИСУ ДОВОЉНО ФУНКЦИОНАЛНЕ

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић најоштрије је осудио терористички напад на полицијску станицу у Зворнику и затражио од Министарства унутрашњих послова Републике Српске да хитно пронађе и похапси налогодавце и инспираторе овог злочина.

"Безбједносне и обавјештајне структуре на нивоу БиХ до сада се нису показале као довољно функционалне и оперативне, због чега тражимо од МУП-а Републике Српске да активно учествује у истрази и расвијетли мотиве овог напада", рекао је Ђокић.

Он је истакао да пуцањ у институцију Републике Српске уз ратни поклич, представља пуцањ у мир и суживот не само у Зворнику и Републици Српској, већ и у цијелој БиХ, због чега је потребно да сви дају свој допринос да се смањи страх и напетост у земљи.

"Вјерски фанатизам и тероризам су проблеми на које јасан одговор морају да дају све институције у БиХ", рекао је Ђокић и закључио да Република Српска гарантује равноправност свим народима, али да неће и не смије да толерише овакве појаве.

СНС: ПОЛИТИЧКИ АКТЕРИ ДА СЕ УЗДРЖЕ ОД ЗАКЉУЧАКА

Странка Напредна Српска /СНС/ позвала је политичке актере у Федерацији БиХ и Републици Српској да се уздрже од било каквих дефиниција и закључака у вези са нападом на полицијску станицу у Зворнику и да препусте надлежним органима - полицији и тужилаштву, да неометано заврше истрагу.

"Породици убијенога полицајца Драгана Ђурића изјављујемо изразе нашег најдубљег саосјећања, а рањеним полицајцима Жељку Гајићу и Стеви Миловановићу желимо брзи опоравак", саопштено је из СНС-а.

СДП: ПУЦЊЕВИ У СУЖИВОТ И УСПОСТАВЉАЊЕ МИРА

У СДП-у БиХ најоштрије осуђују гнусан терористички напад на полицијску станицу у Зворнику у којем је један полицајац погинуо, а два су рањена, истичући да су то пуцњеви у БиХ, суживот и успостављање мира.

"Нема сумње да је ово био директан напад на БиХ, све њене установе и институције, те сваког грађанина БиХ", истиче се у саопштењу СДП-а и додаје да од истражних и органа гоњења очекују да што прије открију евентуалне налогодавце и ко заправо стоји иза овог терористичког чина.

Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић поручио је да се, без обзира на мотиве, овакво насиље не може никако оправдати.

РАДОНЧИЋ: УСМЈЕРИТИ СЕ У БОРБУ ПРОТИВ РАДИКАЛИЗМА И ТЕРОРИЗМА

Предсједник Савеза за бољу будућност /СББ/ БиХ, Фахрудин Радончић осудио је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику, истичући да се треба усмјерити у борбу против радикализма и тероризма.

"Већ трећи пут имамо тако нешто у БиХ, слично је било са нападом на полицијску станицу у Бугојну, десио се и напад на Амбасаду САД, очигледно је да се безбједносно-обавјештајна и тужилачка структура, енергија и огромни новци које дају порески обавезници треба да усмјере у борбу против радикализма и тероризма", рекао је Радончић, ранији министар безбједности БиХ.

Према његовом мишљењу, напокон у БиХ поједини тужиоци треба да престану да се првенствено, искључиво и опсесивно баве монтирањем политичких случајева чиме троше стотине хиљада радних часова обавјештајаца и полицајаца.

"Треба да се окрену свом основном послу - заштити грађана", истакао је Радончић.

НОВАЛИЋ: У ЗВОРНИКУ НАПАД НА БиХ И СВЕ ГРАЂАНЕ

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић оштро је осудио напад на Полицијску станицу у Зворнику, при чему је један полицајац убијен, а двојица рањена, истичући да овај безумни чин представља и директни напад на БиХ и све њене грађане.

Новалић је, у име федералне Владе и у своје име, изразио искрено и дубоко саучешће породици убијеног полицајца Драгана Ђурића, а његовим рањеним колегама Стеви Миловановићу и Жељку Гајићу зажелио брз и успјешан опоравак.

"Ово је и показатељ да све институције на свим нивоима власти у БиХ, а посебно безбједносне структуре, морају дјеловати координисано и крајње професионално, како би било спријечено понављање оваквих немилих дешавања", наводи се у саопштењу премијера Новалића.

ВЛАДА ДИСТРИКТА ОСУДИЛА НАПАД У ЗВОРНИКУ

Градоначелник Брчког Анто Домић изјавио је да Влада дистрикта осуђује напад на Станицу јавне безбједности у Зворнику, те поручио да овај напад не треба да утиче на стварање међунационалног и било каквог неповјерења на подручју БиХ, па и те локалне заједнице.

"Битно је да становници Брчко дистрикта овај немили догађај не доживе као пријетњу једног народа другом, али и да се из свега овога извуче поука како би се у коријену спријечиле такве непријатности", рекао је Домић.

Према његовој оцјени, напад на полицијску станицу у Зворнику и убиство једног полицајца треба да оквалификују стручњаци из те области, мада је, како је напоменуо, неспорно да у свему што се догодило има елемената терористичког чина.

Шеф Полиције Брчко дистрикта Горан Писић рекао је да су надлежне полицијске службе у дистрикту у сталној комуникацији с безбједносним агенцијама у БиХ, Републици Српској и Федерацији БиХ.

АМБАСАДА САД ОСУДИЛА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ЗВОРНИКУ

Амбасада САД у БиХ осудила је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику, те позвала све надлежне агенције да проведу детаљну и професионалну истрагу и указала да је од огромног значаја да се ова ситуација не политизује и да се сви политички лидери уздрже од запаљиве и некорисне реторике.

"Изражавамо најискреније саучешће породици погинулог полицајца Драгана Ђурића, и саосјећамо са полицајцима који су повријеђени током обављања дужности, те са осталим запосленим у полицијској станици у Зворнику и свим грађанима овог града", наводи се у саопштењу Амбасаде САД.

Амбасада САД у потпуности подржава власти БиХ у њиховим активностима у борби против тероризма и других пријетњи безбједности, док истовремено раде на одржавању јавног реда и пружања заштите грађанима.