latinica  ћирилица
28/04/2015 |  10:08 | Аутор: Ројтерс

Излазак Грчке из еврозоне све изгледнији

Изгледи за излазак Грчке из еврозоне порасли су на 40 одсто, показује анкета Ројтерса у којој су учествовали трговци валутама на свјетским тржиштима, док више од половине испитаника сматра да би та земља могла остати у еврозони чак и у случају да банкротира.
 - Фото: АП
Фото: АП

Како прошлога петка на састанку министара финансија еврозоне није постигнут никакав напредак у вези рјешавања грчких дужничких проблема, у новој анкети Ројтерса трговци процјењују да су изгледи за излазак Грчке из еврозоне порасли на 40 одсто, док су пријеседам дана били 28 одсто.

Међутим, анкета показује и да су испитаници подијељени по кључном питању може ли Грчка остати чланица еврозоне чак и ако банкротира.

Атини ће ускоро понестати средстава за исплату мировина и плаћа државним службеницима, ако јој њезини кредитори ЕУ и ММФ не одобре даљњу финансијску помоћ.

Но, грчка влада, упркос притиску кредитора, већ више едмица није понудила вјеродостајан план нужних реформи како би добила ту помоћ и тако избјегла банкрот. А рокови се ближе, у мају на наплату доспијева готово милијарду евра дуга ММФ-у.