latinica  ћирилица
28/04/2015 |  09:14 | Аутор: Агенције

Непал- У земљотресу 4.400 погинулих, 8.500 повријеђених

Око осам милиона људи је погођено разорним земљотресом у Непалу, у којем је погинуло најмање 4.400 особа, саопштиле су Уједињене нације. Власти Непала процењују да би број погинулих могао да се достигне 10.000. У земљотресу је повријеђено више од 8.500 људи.
Непал земљотрес - Фото: AP
Непал земљотресФото: AP

Више од 1,4 милиона људи је расељено због земљотреса јачине 7,8 степени Рихтерове скале и каснијих потреса усљед смиривања тла.

Њима је потребна храна, а хитно су потребни и вода и склоништа, наводи се у извјештају УН, који је пренио АФП.

Премијер Непала Сусхил Корирала рекао је за Ројтерс да би број мртвих могао би да достигне 10.000, наређујући интезивирање напора за спасавање и захтјевајући нове залихе шатора и лијекова, преноси Танјуг.

"Влада чини све што може да спасе људе и олакша им ситуацију, али то је велики изазов и веома тешко вријеме за Непал", рекао је Корирала.

Војници су данас припремили храну, воду и друге хитне залихе који ће бити укрцани на хеликоптере у малом граду Горка, одакле ће бити упућени у најизолованије и земљотресом уништене области Непала.

У сеоским подручјима, погођено је 90 одсто становништва, које је изгубило своје домове и стоку и немају начин сада да се прехране, каже представник округа Сирија Мохан.

Врло је тешко стићи до њих, планински путеви су пресјечени, а вјетар и киша отежавају слијетање хеликоптера. Непал се суочио са хуманитарном кризом 10.000 бескућника, који живе без воде за пиће и канализације.

Помоћ стиже и из иностранства, али уз тешкоће због загушења на малом аеродрому у Катмандуу. Тако су четири индијска авиона са спасиоцима и помоћи била приморана да се варте у Њу Делхи.

УН су саопштиле да ће из свог фонда обезбиједити 15 милиона долара за хитну помоћ жртвама у Непалу.

Средства ће омогућити међународним хуманитарним групама да прошире своје операције и пруже склониште, воду, санитетски материјал и логистичке услуге, погођеним људима, рекао је портпарол УН Фархан Хак.

Сви планинари који су били блокирани у камповима високо на Монт Евересту због лавине изазване великим земљотресом, превезени су хеликоптерима у базни камп.