latinica  ћирилица
28/04/2015 |  09:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Европски лидери одбили захтјев Кијева за мировне снаге

Европски лидери одбили су захтјеве Украјине за упућивање мировних снага у, сукобом захваћени исток те земље, пошто су посматрачи ОЕБС-а јавили да је интезивирано гранатирање у селу Широкине у близини стратешког града Маријупоља који је под владином контролом
Порошенко с Јункером и Туском - Фото: AP
Порошенко с Јункером и ТускомФото: AP

Највиши званичници Европске уније, на самиту у Кијеву, међутим, постигли су договор о већој хуманитарној помоћи Украјини, која се, како су истакли, бори против проруских снага на истоку, пренијела је у агенција АФП.

Француска агенција наводи да европски и амерички савезници оклијевају да у Украјину пошаљу оружје или војнике из страха од ескалације сукоба који је нарушио њихове односе с Москвом.

- Знамо која су украјинска очекивања данас (на самиту), али је немогуће упутити војну мисију - рекао је предсједник Европског савјета Доналд Туск послије сусрета с украјинским предсједником Петром Порошенком. Туск је додао да ће ЕУ послати у најкраћем могућем року цивилну мисију да процијени хуманитарну ситуацију у Украјини.

С друге стране, лидери ЕУ извршили су притисак на украјинску владу да убрза реформе и очисти украјинску политику и бизнис у замјену за ближе везе с Унијом.

- Други желе да одложе ступање на снагу овог споразума о слободној трговини - рекао је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер мислећи на Русију која се противи активирању потписаног споразума Украјина - ЕУ. Он је додао да то није мудар потез нити добра идеја, додаје Ројтерс.

- Споразум је већ једном одгођен. Ми га одгађамо, одгађамо, одгађамо. Морамо (допустити) да тај споразум о слободној трговини ступи на снагу од јануара 2016 - рекао је Јункер послије разговора с украјинским премијером Арсенијем Јацењуком.

Јацењук је навео да нико не може да има било какву сумњу да ће споразум о слободној трговини ступити на снагу од 1. јануара 2016.

На самиту у Кијеву, украјински предсједник Порошенко додао је да ће његова земља бити способна да испуни услове да поднесе захтјев за чланство у ЕУ, у року од пет година, наводи АП.