latinica  ћирилица
28/04/2015 |  08:52 | Аутор: СРНА

Истрага у Сребреници због крађе више од милијарду марака

Тужилаштво БиХ покренуло је обимну истрагу против одговорних за крађу више од милијарду марака страних донација које су биле намијењене за обнову Сребренице, пише "Прес Република Српска"
Сребреница - Фото: СРНА
СребреницаФото: СРНА

Истрага о крађи донација за Сребреницу у великој мјери се заснива на извјештају о крађи донација који је крајем 2010. године направила комисија парламента БиХ задужена да истражи гдје су нестале милијарде марака стране помоћи за БиХ.

Према првим резултатима истраге, у Сребреницу је од завршетка рата уложено најмање милијарду марака страних донација, пише "Прес Република Српска".

Међутим, процјене с терена говоре да је свега два-три одсто тог новца заиста завршило у Сребреници, док је остатак доспио у приватне џепове или је преусмјерен на неке друге локације у Федерацији БиХ.

Одборник СНСД-а у Скупштини општине Сребреница Славиша Јовановић поздравио је одлуку Тужилаштва БиХ о покретању истраге против одговорних за крађу донација за Сребреницу.

- Огроман број стамбених објеката и 20 година након рата још није обновљен, док млади људи масовно напуштају овај град. То није чудно, ако се узме у обзир да, осим неколико радњи и киоска, у Сребреници ништа друго не ради - рекао је Јовановић.