latinica  ћирилица
28/04/2015 |  08:50 | Аутор: РТС

Варуфакис скрајнут у преговорима са кредиторима

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис скрајнут је послије неуспјешних тромјесечних преговора Атине са међународним кредиторима, који су кулминирали непријатним састанком министара еврозоне прошлог петка, пише "Фајненшел тајмс". Атину очекује исплата пензија и субвенција до краја мјесеца, а у мају дуга и камате ММФ-у.

Вриједности акција на атинској берзи нагло су пале пошто је грчки премијер Алексис Ципрас објавио промјену плана преговора са кредиторима, представљајући као нове чланове тима два нижерангирана британска стручњака.


Како истиче британски лист, чини се да је Ципрас спреман да пружи уступке кредиторима, док се Грчка бори да намакне милијарду евра за пензије и подстицаје до краја мјесеца и врати зајам и камату ММФ-у у вриједности од 880 милиона евра до средине маја.

Такав потез је дошао пошто је Варуфакис оштро критикован на састанку министара финансија еврозоне у Риги, јер није успио да постигне напредак како би се Грчкој одмрзле 7,2 милијарде евра које чека од прошле године.

Аналитичар за финансијске ризике Групе "Евроазија" Муџаба Рахман оцјењује Ципрасов потез као позитиван развој догађаја за добробит споразума.

Према његовим ријечима, Варуфакис је постао највећа препрека Грчкој за добијање нове транше зајма. "Варуфакисов однос са Ципрасом и Ципрасова спремност да га се ријеши било је кључно питање на које су инвеститори били фокусирани", истиче Рахман.

Званичник грчке владе рекао је да ће министар финансија предводити нови "политички преговарачки тим" и да ће остати у "оквиру колективног одлучивања и спровођења одлука" у лијево оријентисаној влади Сиризе, наводи Фајненшел тајмс.

Међутим, замјеник шефа дипломатије за економска питањa Еуклид Цакалотос постављен је на мјесто координатора новог тима, чиме се у ствари ограничава Варуфакисова улога. Дипломац Оксфорда и Сиризин некадашњи министар владе у сјенци, био је прескочен кад се бирао први човјек грчких финансија после јануарских избора.

Јоргос Чулијаракис, који је напустио мјесто професора на Манчестерском универзитету како би предводио савјет економских стручњака грчког министарства финансија, бавиће се свакодневним преговорима у Бриселу.

Чулијаракис се сматра умјернијим од свог претходника Никоса Теокаракиса, Варуфакисовог колеге кога оптужују за намјерно одуговлачење преговора о изласку Атине из финансијске кризе.

Док изгледа да Варуфакис и даље ужива популарност код куће – 55 одсто испитаника га је у једној анкети оцијенило позитивно, а та анкета је показала да опада рејтинг Владе, коју је 52 одсто оцијенило негативно.

То је 29 одсто више него у фебруарској анкети.

Ипак, владајућа странка Сириза са 33,3 одсто подршке гласача, и даље ужива удобну предност над својим главним ривалом, конзервативном странком Нова демократија, коју подржава 20,2 одсто гласача.