latinica  ћирилица
27/04/2015 |  13:21 | Аутор: СРНА

Савез синдиката организује протестну шетњу у Бањалуци 1. маја

Савез синдиката Републике Српске организоваће 1. маја, на Међународни празник рада, мирну протестну шетњу у Бањалуци као знак незадовољства положајем радника у Републици Српској, најавила је предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић
Савез синдиката РС-конференција за новинаре - Фото: СРНА
Савез синдиката РС-конференција за новинареФото: СРНА

Мишићева је рекла да су овакву одлуку донијели чланови Предсједништва Савеза синдиката на данашњој сједници, забринути због могућности даљњег урушавања социјално-економског положаја радника.

Она је нагласила да ће протестном шетњом бити поручено социјално-економским партнерима да синдикат неће дозволити урушавање стечених радничких права.

Мишићева је навела да је окупљање учесника предвиђено за 9.30 часова на паркингу испред зграде Савеза синдиката и да ће се колона у 10.00 часова упутити према згради Привредне коморе Републике Српске.

Од Привредне коморе колона ће се кретати према Тргу Крајине, затим главном улицом према згради Владе Републике Српске, а потом до парка "Др Младен Стојановић", гдје ће бити прочитан првомајски проглас.

Мишићева је напоменула да синдикат није задовољан Нацртом закона о јавном окупљању у дијелу који дефинише да МУП одређује маршруту протестних шетњи.

Она је поновила став синдиката да није потребно доношење новог закона о раду.

Предсједник Гранског синдиката радника металске струке Тане Пеулић рекао је да већа предузећа из тог сектора не траже доношење новог закона о раду, него углавном мала предузећа, гдје се и најчешће крше постојећа радничка права.

Пеулић је навео да око 30 одсто предузећа из металског сектора, а гдје је углавном ријеч о већим предузећима, редовно радницима исплаћују плате и уплаћују доприносе, док у 20 одсто предузећа из тог сектора радницима није исплаћено од три до 20 плата и осталих доприноса.

Новинарима је подијељено саопштење у коме Министарство трговине и туризма Републике Српске и синдикат радника из тих дјелатности позивају представнике свих, а посебно већих трговинских радњи, да поштују Међународни празник рада и да 1. мај за све запослене буде нерадни дан.