latinica  ћирилица
26/04/2015 |  21:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Амфилохије: Јермени и Срби дијеле историју страдања

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је литургију и парастос жртвама, како је пренела Радиотелеливизија Црне Горе, геноцида над Јерменима.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

Он је литургију служио у манастиру Светог Архангела Михаила на тиватској Превлаци, током које је рекао да јерменски и српски народ дијеле историју великих страдања у отоманском ропству.

Вјерност јерменског народа Христу кроз вијекове дошла је до свог врхунца управо 1915. године за вријеме страшног геноцида који је извршен над хришћанским јерменским народом у Отоманској империји, истакао је митрополит Амфилохије, посебно наглашавајући да је "сваки четврти Србин и Црногорац у Првом свјетском рату пострадао и погинуо од окупатора", пренијела је РТЦГ.

Јерменски епископ Татев Акобијан нагласио је да данас "цијели свијет" обиљежава 100. годишњицу масовног страдања његових сународника.

"23. априла ове годне свих тих преко 1,5 милиона погинулих су канонизовани и данас смо срећни да се они на небу моле за нас и свједоче о миру, правди и љубави", рекао је он, преноси РТЦГ.

Послије вјерске службе, у порти манастира Светог Архангела Михаила отворена је изложба документарних фотографија под називом "Прије 100 година – Јерменска Голгота".