latinica  ћирилица
26/04/2015 |  15:38 | Аутор: СРНА

Хрватска: Обиљежавање дана пробоја логораша у Јасеновцу (ВИДЕО)

У Јасеновцу у Хрватској обиљежено је 70 година од пробоја 1.075 преживјела логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац.

Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац данас је у Спомен-подручју Јасеновац позвао хрватско друштво да не допусти да се забораве страхоте усташког злочина.Пуповац је на обиљежавању 70 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац упозорио да неки представници правосуђа и политичари данас не виде ништа спорно у стадионском скандирању "За дом спремни", те додао да данас неки политичари злочине НДХ пребацују "на силе осовине".

Он је позвао хрватско друштво да препозна знакове и одупре се "атмосфери фашизације и нацизације", те очува сјећање на Јасеновац.

Пуповац је запитао могу ли ученици у хрватским основним школама знати да је у Јасеновцу постајао дјечији логор у којем је усмрћено 20.000 дјеце животне доби до 14 година.

"Знају ли за друге логоре за дјецу попут онога у Сиску, Јастребарском, Крижевцима и Ђакову у које су довођена српска и јеврејска дјеца, која су изгладњивана и усмрћивана само зато што су им родитељи били Јевреји или Срби. Знају ли да ромска дјеца нису имала ни ту логорску привилегију, него су заједно с родитељима одмах вођена на стратиште", рекао је Пуповац.

Обиљежавању дана сјећања на пробој јасеновачких логораша присуствовали су премијер Хрватске Зоран Милановић и предсједник Хрватског сабора Јосип Леко.

Милановић је истакао да се о свему мора говорити отворено, док је Леко нагласио да не смију допустити да жртве усташког режима буду заборављене или да неко покуша негирати те злочине.

Предсједник Управног одбора Спомен-подручја Јасеновац Наташа Матаушић подсјетила је у обраћању да је сваки педаљ ове ливаде натопљен крвљу логораша и да се тај догађај никада не смије заборавити.

Комеморацији је, као изасланик предсједника Колинде Грабар Китаровић, присуствовао филмски продуцент и двоструки оскаровац Бранко Лустиг, који је као дијете био у концентрационим логорима Аушвиц и Берген-Белсен.

У Спомен-подручју Јасеновац данас је обиљежено 70 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац. Комеморација је одржана под покровитељством Хрватског сабора. Скупу су присуствовали преживјели логораши, хрватски министри, представници дипломатског кора, црквених заједница, националних мањина, антифашистичких удружења.