latinica  ћирилица
26/04/2015 |  14:20 | Аутор: СРНА

Потписан уговор о заједничком улагању у пројекат "Београд на води"

У Београду је данас са партнером из Уједињених Арапских Емирата потписан један од највећих уговора у модерној историји Србије вриједности 3,5 милијарди евра о заједничком улагању у пројекат "Београд на води".
Пројекат: Београд на води - Фото: илустрација
Пројекат: Београд на водиФото: илустрација

Уговор су потписали српски министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, предсједник Управног одбора "Игл Хилса" из УАЕ Мухамед Алабар и директор "Београда на води" Александар Трифуновић.

Михајловићева је рекла да је ово велики дан за развој Београда и Србије и да је жеља да се будућим генерацијама оставе успјешнији Београд и Србија.

Она је навела да овај пројекат представља могућност да се запосли српска грађевинска, машинска и све друге индустрије и изразила наду да ће уговор бити реализован у року.

Алабар је рекао да је овај велики инфраструктурни пројекат веома важан корак за јачање веза два народа и државе и да ће допринијети бољем квалитету живота за све грађане.

Он је рекао да ће на овом пројекту бити примијењене најмодерније технике изградње и најнапреднији дизајн.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је ово почетак остварења вишедеценијског сна да се Београд спусти на ријеку Саву и додао да је ово највећи инфраструктурни пројекат, не само на Балкану, него и у Европи.

"Он ће променити живот у Београду, перспективе и будућност, запослиће привреду и отворити радна места. Показали смо да је створено позитивно инвестицијско окружење", рекао је Мали.

Испред зграде гдје је потписан уговор протестовало је стотињак људи који се противе овом пројекту и који су држали транспарент на коме је писало "Не давимо Београд".

Пројектом Београд на води предвиђено је да се на површини од око 177 хектара изгради више од милион метара квадратних стамбеног простора, око 750.000 квадрата пословног и комерцијалног простора, више од 62.000 квадрата јавних садржаја као што су вртићи, школе, установе културе, социјалне и здравствене заштите и око 242.000 квадрата нових зелених површина.

Ти капацитети омогућавају да на том простору буде више од 13.000 запослених и више од 17.000 становника. Цјелокупан трошак финансирања пројекта и ризици "падају" на инвеститора, што значи да Србија, односно Град Београд, не инвестирају ништа, осим у инфраструктуру до границе пројекта, што би и иначе урадили.

Изградња првих објеката у "Београду на води" почеће, према најавама градских функционера, на љето ове године, и то ће бити двије стамбене куле које су недавно премијерно приказане у Кану, на највећем свјетском сајму некретнина.

Потписивању уговора за "Београд на води" претходило је усвајање "лекс специјалиса" који се односи на рашчишћавање терена за тај пројекат, док су дио стручне јавности, поједине опозиционе странке и невладине организације критиковали овај пројекат.

Лекс специјалисом се "Београд на води" дефинише као пројекат од посебног значаја за Србију и Београд.