latinica  ћирилица
26/04/2015 |  12:07 | Аутор: РТРС

Декларација усвојена на Сабору СНСД-а привлачи пажњу јавности (ВИДЕО)

Уколико до 2017. године не буде видљивих елемената стабилизације и уважавања ставова Републике Српске и враћања њених надлежности у складу са Уставом БиХ, у 2018. години Народној скупштини биће предложено да распише обавезан референдум о статусу Српске, поручио је Милорад Додик, који је једногласно на Петом сабору ове странке, одржаном у Источном Сарајеву, поново изабран за предсједника партије.
Декларација са Сабора СНСД-а - Фото: РТРС
Декларација са Сабора СНСД-аФото: РТРС

Нагласио је да Српска не спори оно што припада БиХ, али оно што припада Српској мора да буде враћено или на другачији начин уређено.

Дан након што је усвојена на Сабору СНСД-а, Декларација "Република Српска-слободна и самостална, будућност и одговорност", и даље привлачи пажњу јавности.

А у Декларацији усвојеној на 5.Сабору СНСД - а Република Српска је дефинисана као самостална држава у оквиру својих граница са правом и обавезом остваривања својих интереса у БиХ. Народној скупштини РС се предлаже да донесе одлуке о самосталности Српске, као начин остваривања уставноправног положаја РС у БиХ.

Самоопредјељење је право РС, уколико други буду истрајавали на кршењу Дејтонског споразума. Декларацијом је условљено да се до краја 2017. године РС морају вратити пренијете надлежности на државни ниво, односно у потпуности успоставити уставноправну позицију РС, у складу са Анексом 4 Дејтонског мировног споразума. У супротном, Народној скупштини Републике Српске се предлаже да у току 2018. године распише референдум о самосталном статусу Српске.

Декларацијом је предвиђено да, уколико се грађани РС изјасне за самосталност, Српска предложи Федерацији БиХ мирно раздруживање уз обострано признање. Уколико до тога дође, Декларацијом се предлаже да се на територији постојеће БиХ формира унија држава отворених граница и слободног кретања робе и капитала.


Након утврђивања самосталног статуса, Република Српска треба без одлагања затражити пријем у ЕУ.

Народној скупштини Рepublike Srpske се препоручује усвајање одлука о стриктној примјени Устава РС и Устава БиХ које би РС заштитиле од, како је наведено у декларацији, противправних активности високог представника и инструментализованог правосуђа.

С тим у вези, препоручује се усвајање закона који би требало да регулише који ће се акти усвојени на нивоу БиХ примјењивати у РС. Такође, предлаже се анализа функционисања, организовања и финансирања БиХ у дијелу надлежности које нису дате Уставом БиХ.

У Декларацији се истиче да се нема право чекати на даљње кршење Дејтонског мировног споразума и урушавања РС које води њеном нестанку. Сrpska ни политички, ни територијално не прихвата задирање у њена права, наводи се у Декларацији под називом "РС- слободна и самостална будућност и одговорност".