latinica  ћирилица
26/04/2015 |  11:31 | Аутор: Б92

ЕУ: Војна помоћ Украјини - илузија

ЕУ неће војно помоћи Украјини јер дипломатска настојања рјешења украјинске кризе немају алтернативу, изјавио је предсједник Европског савјета Доналд Туск.
Доналд Туск - Фото: архив
Доналд ТускФото: архив

Осим тога, Туск је на пољској телевизији ТВП.инфо апеловао на све да се не залуђују заблудама и илузијама о војном рјешењу, пише Б92.

"Дипломатска настојања рјешавања кризе у Украјини данас немају алтернативу. ЕУ неће донети одлуку о другачијој врсти помоћи, рецимо војној, јер то није у њеној надлежности. На страну то што ЕУ није за то стварана, и што нема много ентузијаста таквог рјешења - непосредне војне подршке Украјини. Не замишљајмо заблуде и илузије", рекао је синоћ Туск.

Предсједник ЕС подсјетио је да се и друге земље које подржавају Украјину, између осталих САД и Канада, противе војном рјешењу и инсистирају на разговорима и дипломатији.

"Да ли су ефикасни? Сигурно је да нису довољно ефикасни, посебно са становишта Украјине. Заједно са санкцијама нису донијели моментане и потпуне ефекте, али с друге стране, заустављање најгоре фазе сукоба и масивних борби у Украјини сасвим сигурно су ефекат јединственог става ЕУ", навео је Туск.

Бивши пољски премијер, сада на челу ЕС, додао је да то и није тако мало, а по Тусковим речима, и Русија је изненађена тиме што је Европа тако солидарна и јединствена у подршци Украјини.

Туск је потврдио да ће 70. годишњицу краја Другог свјетског рата славити на позив предсједника Пољске Броњислава Коморовског, заједно са шефовима држава Средње Европе, 7. маја у Гдањску, на полуострву Вестерплате, гдје је почео Други свјетски рат 1. септембра 1939. године.

"То је јако добра идеја предсједника Коморовског и других европских предсједника да се симболично покаже на врло симболичном мјесту какав је Гдањск да Европа данас мора гласно да каже да је тај рат почео и завршио се зато да никада више ниједна држава не посегне за оружјем као аргументом и насиљем против друге државе", рекао је предсједник ЕС Доналд Туск.