latinica  ћирилица
26/04/2015 |  11:29 | Аутор: ТАНЈУГ

У свијету се дневно попије 1.6 милијарди шољица кафе

Сваког дана широм свијета попије се 1.6 милијарди шољица кафе, а у сваку од њих се "слива" труд око 60 милиона људи укључених у процес узгајања, обраде и припреме ове биљке која стиже са плантажа у Латинској Америци.
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Пут од тих плантажа до земаља Балкана је око 10.000 километара, а за припрему савршене инстант кафе потребан вам је непун минут, подсјетили су из компанија Нестле, објашњавајући фазе које су претходиле тренутку када се шољице кафе нађе на нашем столу.

Биљка кафе изузетно је осјетљива на временске прилике, а да бисмо угледали прве плодове потребно је око четири године. Када плод сазри, углавном се бере ручно, јер се тако одмах раздвоје зрела од незрелих зрна кафе.

Сљедећа фаза је одвајање плода од љуске и то исушивањем зрна кафе на сунцу или посебним техникама прања. Сува зрна кафе су обично зеленкасте боје, па је ова фаза добила име "зелена кафа".

Комбиновањем различитих зрна може се добити више врста кафе, а од момента када се направи савршена мјешавина, почиње најважнији корак у прављењу кафе - пржење.

Начин на који се зрна комбинују и прже утичу на врсту, укус и мирис кафе. Кафа садржи око 800 различитих састојака ароме, што је чини једним од најароматичнијих прехрамбених производа.

Зрна кафе добијају своју изврсну арому тек након пржења. Дужина пржења директно одређује јачину - благо пржење за благи укус, средње за богат, а јако пржење за израженији укус и арому. Након пржења, слиједи мљевење, чиме се завршава процес прављења "домаће кафе".

Да бисмо добили инстант кафу, потребно је ићи корак даље - сушење топлим или хладним ваздухом. Уколико се суши врућим ваздухом, кафа у течном стању распршује се преко врелог ваздуха. Тада настају ситне капљице кафе које се при паду суше и претварају у фини прах те се повезују у препознатљиве суве грануле.

Уколико се примјени хладно сушење, кафа се у течном стању замрзава на минус 40 степени Целзијуса чинећи танак, фини слој који се потом разбија у ситне кристале кафе свјетлије боје.

Ови процеси заслужни су за чињеницу да је, за разлику од "домаће", инстант кафа лако топива у води и брзо се припрема, има све карактеристике домаће кафе осим талога који не оставља у шољи.

Арому кафе одређује много различитих фактора, укључујући врсту, поднебље, земљиште на ком је узгајана и сама клима.

Постоје двије врсте кафе: арабика и робуста. Обе врсте расту у тропским зонама са топлом, влажном климом, али на различитим надморским висинама.

Арабика је позната као бразилска кафа, расте на већим висинама, одликује се по свом квалитету и ниском садржају кофеина. Код припреме инстант кафе, ова врста кафе се обично третира замрзавањем, а резултат су фини кристали свијетле боје, карактеристични за кафе премијум квалитета. Осјетљивија је од робусте и зато најбоље успијева у планинској клими.

Са друге стране, робуста, која се углавном узгаја у Африци, представља око 70 одсто свјетске производње кафе. Као што јој само име каже, зрна робусте су "робуснија" (јача, чвршћа) од арабике, а може се узгајати и на малим и на великим надморским висинама.

За разлику од арабике, чешће се третира методом сушења врелим ваздухом, чиме се добија препознатљив изглед инстант кафе у гранулама. Одликује је јачина и мала киселост.

Осим традиционалних узгајивача кафе, као што су Бразил, Колумбија и Индонезија, сада и Кина, која је вјековни произвођач чаја, најављује масовну садњу кафе, што ће сигурно промјенити садашњу мапу и можда донијети нову арому, најавио је Нестле.