latinica  ћирилица
24/04/2015 |  21:25 | Аутор: Агенције

Њујошки суд двије шимпанзе прогласио "особама"

Ове недјеље њујоршки суд додијелио је шимпанзама Леу и Херкулесу статус особа како би се могле појавити као тема рочишта.

Ријеч је о шимпанзама из лабораторије са Универзитета у Стони Бруку који ће 27. маја пред судијом Барбаром Јафе постати "особе".

Датум је значајан јер ће се први пут одржати расправа због оптужби да су мајмуни заробљени на нехуман и незаконит начин. Једини начин да се ово деси јесте да суд претпостави како је ријеч о особама у законском смислу, а не о животињама.

Овај потез суда могао би да натјера Универзитет да ослободи шимпанзе, а према ријечима Наталие Просин из организације НХРП (Nonhuman Rights Project) ријеч је о значајном кораку ка крајњем циљу – слободи когнитивно комплексних животиња.

- Сада држимо "ногу у вратима" и без обзира на то шта да се деси врата више никада неће моћи бити затворена - рекла је Просин.

У децембру 2013. године НХРП је упутио низ жалби у којима стоји да су споменуте животиње у лабораторијама исувише интелигентне и емотивно комплексне и да се морају премјестити у уточиште на Флориди. Све до сада судије су одбијале да гледају Леа и Херкулеса као особе о којима суд може расправљати.