latinica  ћирилица
24/04/2015 |  20:23 | Аутор: Dnevnik.hr

Тајне супермаркета- Зашто купујемо оно што нам не треба?

У куповину обично идемо са списком производа које планирамо купити. Међутим, колико год се трудили купити само оно неопходно, из продавнице излазимо богатији за неколико производа и намирница које се нису налазиле на нашем списку, нити су нам потребне. Зашто се то догађа?

Из петних се жила трудимо бити паметнији од трговаца, али они рачунају на то. Зато свакодневно раде на истраживањима као би нас "заварали", те натјерали да потошимо коју марку више.

Познато је да употреба одређене боје, дизајна плочица, расвјете, климатизације и музике значајно утиче на куповину, али оно о чему се посебно води рачуна је позиционирање робе. Бројна истраживања простора изњедрила су правила супермаркета. Управо због тих правила из куповине се враћамо са 5-6 производа више од планираног. Доносимо вам нека од њих.

1. Љеваци су у благој предности

Вјеројатно сте примјетили како је улаз у већину супермаркета постављен са лијеве стране, а затим се маркет развија у смјеру супротном од смјера казаљке на сату. Све има своје објашњење. Око 90 % људи на планети су дешњаци, те је политика постављања производа усмјерена на дешњаке.

Полице које се налазе с наше лијеве стране постају нам ближе, лакше их уочавамо од оних постављених на десној страни. Због тога је нарочито важно за сваког продавца познавати ово правило како би управо на те полице поставио производе које жели продати.

Скоро да је постало правило да се млијечни производи налазе у лијевом, горњем углу маркета. Зашто је то тако? Млијечни производи се скоро увијек налазе на нашем списку, а да би дошли до њих продавци нас тјерају да прођемо скоро цијелу продавницу. На том далеком путу, ко не би погледао и остале производе који се нуде? Мноштво акција и снижених цијена, онога што нам не треба, натјерају нас да повјерујемо како ће нам можда, у неком тренутку, ипак затребати. Да бисмо дошли до хљеба, млијечних производа, меса и сл. потребно је проћи, и то два пута, поред великог броја других, мање потребних производа, који ће на крају сигурно завршити у нашој корпи.

2. Свака ствар је на својем мјесту

Трговци тачно знају што нам треба. Ако сте мислили да су укусни кексићи пуњени чоколадом на оном "острву" усред маркета постављени случајно, погријешили сте. Њихова позиција детаљно је испланирана.

Скупљи производи постављају се на полице у нивоу очију, због велике вјероватноће да ћемо их прије примјетити. Они јефтинији налазе се на доњим полицама, на мјестима гдје нећемо превише гледати и неће бити атрактивно изложени. Због тога ћемо се чешће одлучити за оне скупље. Када се неки јефтинији производ нађе пред нашим очима, његова амбалажа својом једноставношћу не одскаче од оног "супер паковања" скупљег производа који се налази покрај јефтинијег како би нас "намамио" да купимо баш њега. Такође, производи шарених и веселих боја налазе се у нивоу очију дјеце.

3. Оно што видите, то и добијете

Када продавачица, на ваше питање о неком производу, одговори "погледаћу иза" - само је љубазна. Скоро да је постало правило да продавнице наручују онолико робе колико је потребно за попуњавање полица. Све у циљу избјегавања складиштења "тамо иза". Због тога оно што видите је и оно што добијете, односно - нема другог.

4. "Импулсивна" куповина најчешћа је на каси 

Када смо напокон пронашли све што се налазило на нашем списку, плус 5-6 ствари које нису биле на њему, ред долази на касу. Бројна истраживања су потврдила да се највећи дио "импулсивне" куповине догађа при самом крају куповине. Управо у тренуцима када смо најрањивији, за око нам запне прескупа чоколадица, мноштво шаренила којем тешко одољевамо. Па ко се не би, на крају напорне куповине, почастио укусном чоколадицом из ограничене серије? Ко зна хоће ли се икада више појавити у продаји.

5. Вријеме као да је стало

Можете ли се сјетити маркета у којем сте видјели зидни сат? Супермаркети не користе сат, немају чак ни прозоре. Јесте ли примјетили? Како би нас у потпуности одвојили од спољашњег свијета и реалности, трговци прибјегавају овом добро познатом трику. У маркетима вријеме као да је стало. Због тога често изгубимо појам о времену, задржимо се дуже од планираног, а онда и купимо нешто што нисмо требали.

6. Мале плочице тјерају нас на куповину

Вјеровали или не, величина плочица постављених у супермаркетима утиче на наше расположење, тачније, на вријеме које проведемо у маркету. Што мање - то боље. Звук точкова шопинг колица који одзвања супермаркетом увјерава нас да се пребрзо крећемо, да беспотребно журимо, те нас наводи да застанемо и успоримо. Када успоримо уочићемо и снижене производе или неке друге који ће завршити у нашим колицима. Каква игра!

Зато сљедећи пут када будете ишли у куповину, сјетите се ових трикова.