latinica  ћирилица
24/04/2015 |  19:44 | Аутор: РТРС

Купање у пијеску - хит у Јапану

Кјушу, треће највеће острво у Јапану, је мјесто бројних бања, извора и многих туристичких атракција. Највише тих атракција налази се у градовима Бепу и Ибусуки. Како је ријеч о градовима са суптропском климом, гдје има доста врелих, вулканских извора, тако је овдје актуелан и медицински туризам.

Ипак, оно што је хит у посљедње вријеме јесте купање у пијеску, за које кажу да је изузетно релаксирајуће!

Углавном је ријеч о закопавању пацијената у огромну рупу, након чега их прекривају вулканским пијеском. Ова терапија траје око пола сата, а многи пацијенти тврде да је невјероватно искуство, након чега се осјећају боље. Наводно је ово изузетан третман за неплодност, дијабетес, анемију и астму. Такође, иако није доказано, ове необичне "купке" помажу и при мршављењу, пише "Тхе Телеграпх".

Заправо, суштина ових купки јесте да се вулкански пијесак загријава водом из врелог извора. Кад се пијесак натопи водом, тада вода под температуром испарава из њега. Затим радници бање прекривају пацијенте овим пијеском, а третман траје све док се пијесак не охлади.

Туристички блогови и форуми су преплављени позитивним коментарима корисника, који признају да им је у почетку било неугодно, али да су на крају схватили да је ријеч о невјероватном искуству.

"Када су склонили пијесак са мене, осјетио сам невјероватну срећу. Имао сам енергије", каже Би Роувалт, блогерка која је имала прилику да испроба ово необично купање.

"Осјетила сам као да сам истовремено релаксирана, а опет пуна позитивне енергије. Иако можда и не лијечи, сигурно вас чини срећним", каже она.

С друге стране, има и оних којима та врелина није пријала. Један од корисника каже да је срећан што је преживио све то.

Занимљиво је да је концепт купања у пијеску нешто што је раније примијећено код животиња. Наиме, на острву су примијетили да се локалне животиње ваљају по пијеску како би се очистиле или осушиле. Наводно, ова пракса животиње ослобађа свих паразита на тијелу.