latinica  ћирилица
24/04/2015 |  18:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка годинама шпијунирала по Европи у корист САД?

Њемачке тајне службе су посљедњих година шпијунирале у корист САД европска предузећа, међу којима ЕАДС, али и политичаре и високе функционере, нарочито француске, преноси данас париски лист "Монд" позивајући се на изјаву једног од блиских сарадника немачке канцеларке Ангеле Меркел.

"Десна рука" Меркелове Петер Алтмајер потврдио је синоћ пред неколико посланика информацију коју је јуче објавио "Шпигел онлајн", наводи француски дневник.

Послије напада изведених у САД 11. септембра 2001, њемачке обавјештајне службе су појачале сарадњу са америчким колегама, али је све очигледније да се та сарадња није ограничила на борбу против тероризма, а њемачки "Шпигел" наводи да су Американци издавали шпијунске задатке њемачким службама за спољно обавјештавање (БНД).

Американци су њемачким службама достављали електронске адресе и бројеве телефона које треба да шпијунирају, наводи "Монд".
При том је, у начелу, требало да њемачке службе провјеравају да ли су захтјеви Американаца умјесни, а политички званичници су о томе били информисани.

Међутим, током година су Американци упућивали све бројније захтјеве - на стотине хиљада, па чак и милионе захтјева, како наводи дневник "Зидојче цајтунг", толико да су њемачке тајне службе биле "затрпане" и све су се мање трудиле да провјеравају умјесност њемачких захтјева.

Неизвјесно је, при том, да ли је за ту праксу канцеларка знала до прије мјесец дана.
Портпарол Меркелове је саопштио да је "канцеларка идентификовала техничке и организационе слабости у службама за спољно обавјештавање (БНД) и да је наложила да то буде исправљено без одлагања".

У саопштењу се, такође, наводи да још нема доказа о масовној шпијунажи њемачких и европских грађана, а "Монд" примјећује да таква формулација већ наговјештава да је било циљаних прислушкивања.

Бернд Риксингер, један од водећих чланова радикалне љевице (Линке), главне опозиционе странке, оцијенио је да је "БНД већ годинама својеврсна испостава америчких тајних служби" и затражио покретање правосудне истраге против њемачких тајних служби због "издаје".

Ова афера ризикује да појача неповјерење Нијемаца према Вашингтону, закључује париски дневник.