latinica  ћирилица
24/04/2015 |  17:57 | Аутор: СРНА

Лукач: ЦЈБ смјестити у Источно Ново Сарајево

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да су анализе показале да би Центар јавне безбједности Источно Сарајево требало да буде смјештен у Источном Новом Сарајеву, јер су сва дешавања у безбједносном смислу на том подручју, те да је потребно прилагођавати се условима на терену.
Проширени колегијум МУП-а - Фото: СРНА
Проширени колегијум МУП-аФото: СРНА

Лукач је истакао да ЦЈБ Источно Сарајево мора бити лоциран тамо гдје ће се држати под контролом безбједносна ситуација и могу постићи најбољи резултати у заштити лица и имовине.

"Сва дешавања у безбједносном смислу углавном су тамо (у Источном Новом Сарајеву), јер је наслоњено на град Сарајево. Та међуентитетска линија је дуга 15 километара, тамо су велики број контаката лица из оба ентитета и прелазака те линије, па и криминалаца који не познају границе", рекао је Лукач.

Он је изјавио новинарима у Бањалуци да и већина становништва живи у Источном Новом Сарајеву.

Лукач је нагласио да нису тачне информације у медијима да је смањен број полицајаца, појаснивши да ће на подручју општине Пале, гдје је сада смјештен ЦЈБ, бити лоцирана станица јавне безбједности која ће бити ојачана новом јединицом за подршку и одјељењем саобраћајне полиције.

"Апсолутно смо сигурни да ће они моћи да контролишу сва дешавања на подручју општине Пале и окружења на такав начин", нагласио је Лукач. 

Лукач ј изразио задовољатво радом припадника МУП-а у протеклом периоду .

"Сви показатељи које смо до сада анализирали су добри и није било пропуста у раду МУП-а, бар не већих. Све што смо видјели као пропусте, у будућем периоду ћемо детаљно анализирати и настојати да ријешимо", нагласио је Лукач.

Према његовим ријечима, завршена су сва постављења у МУП-у што се тиче начелника управа и центара јавних безбједности.

Лукач је рекао да се тренутно ради на изради рјешења новог Правилника о систематизацији радних мјеста у МУП-у, гдје се мора утврдити 7.000 нових рјешења, што је један дужи процес, који ће бити ефикасно завршен.

Он је навео да је на данашњој сједници Колегијума било ријечи и о смањењу трошкова у МУП-у по питању коришћења горива, возила, трошкова телефона и других трошкова који могу оптерећивати ово министарство, нагласивши да је потребно извршити рационализацију, али да се то не осјети на функционисању МУП-а и раду полиције на терену.