latinica  ћирилица
24/04/2015 |  17:18 | Аутор: РТС

Швајцарска најсрећнија земља свијета

Швајцарска је најсрећнија земља на свијету, а одмах за њом су Исланд, Данска, Норвешка и Канада, каже једна међународна студија о срећи, објављена у Њујорку.

Рангирано је 158 земаља, а Финска, Холандија, Шведска, Нови Зеланд и Аустралија су од шестог до десетог мјеста.

САД су на 15. мјесту, Белгија на 19, Велика Британија је на 21, а Њемачка на 26. мјесту.

Француска је на 29. мјесту, Шпанија је 36, а Италија и Грчка су на 50, односно 102. мјесту, док је Русија на 64.

Србија је у доњој половини листе, на 87. мјесту, иза Словеније која је на 55. мјесту и Хрватске која је на 62. Рангирано је и Косово које је такође испред Србије, на 69. мјесту, као и Црна Гора која је на 83. мјесту.

Иза Србије су Македонија која је заузела 93. мјесто, Албанија је 95, а Босна и Херцеговина је на 96. мјесту.

Извјештај о срећи у свијету је трећи годишњи, а његов циљ је покушај утицаја на политику држава. Уједињене нације су ту студију први пут објавиле 2012. године.

Истраживачи су листу саставили на основу очекиваног животног вијека уз добро здравље, БДП по глави становника, друштвене подршке - могу ли се становници ослонити на некога, повјерења - мјереног перцепцијом одсуства корупције из политике или рада, перцепције слободе при одлучивању у животу, и на основу процјене великодушности у друштву.

Тринаест првопласираних земаља је исто као 2014. године, али у другачијем редосљеду, рекао је Џефри Сакс, директор Института за Земљу на Универзитету Колумбија у Њујорку, један од аутора извјештаја групе независних експерата.

-Те земље имају и богатство и јаку друштвену подршку, релативно поштене и одговорне власти - рекао је он.

Додао је да земље у тој групи нису високо рангиране због прихода, већ због друштвене подршке, или по оба критеријума.

Авганистан (153. мјесто) и ратом разорена Сирија (156.) придружили су се групи од десет најмање срећних земаља, на дну ранг-листе: Того (158.), Бурунди (157.), Бенин (155.), Руанда (154.), Буркина Фасо (152.), Обала Слоноваче (151.), Гвинеја (150.) и Чад (149. место).

Упркос рату, Ирак је на 112. мјесту, и то испред Јужне Африке, Индије, Кеније и Бугарске.

Поред новца, извјештај наглашава значај правичности, поштења, повјерења и доброг здравља, уз напомену да економска криза или природне катастрофе не руше нужно срећу.

Ирска и Исланд су најбољи примјери земаља које су успјеле да остану срећне, захваљујући јакој друштвеној подршци, упркос финансијској кризи која их је озбиљно погодила. Извјештај помиње и регион Фукушиме у Јапану, гдје је земљотрес 2011. године "довео до повећања повјерења и среће", због јачања веза међу људима.

"Једна од препорука је да се мјерење среће употријеби да би се помогло свијету у овом периоду постављања нових циљева одрживог развоја" - рекао је Сакс.

Он је такође нагласио значај дјетињства за касније остваривање срећног живота.

- Морамо рано да инвестирамо у живот дјеце, тако да постану независни одрасли, продуктивни и срећни, доприносећи и друштвено, и економски - објаснио је.