latinica  ћирилица
24/04/2015 |  16:34 | Аутор: РТРС

Конституисана Владина Комисија за борбу против корупције (ВИДЕО)

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да постоји апсолутна спремност Владе да се суочи са питањем корупције
Бањалука- сједница Комисије за провођење Стратегије за борбу против корупцје - Фото: СРНА
Бањалука- сједница Комисије за провођење Стратегије за борбу против корупцјеФото: СРНА

Касиповић је, након конститутивне сједнице Комисије за провођење Стратегије за борбу против корупције Републике Српске, рекао да су испуњени сви законски услови да се ово тијело конституише.

Комисију, чији је предсједник министар правде, чини 12 пуноправних чланова, међу којима су министри унутрашњих послова, финансија, управе и локалне самоуправе, здравља и социјалне заштите, просвјете и културе, рада и борачко-инвалидске заштите, предсједник Одбора Народне скупштине за безбједност, предсједник Врховног суда, главни републички тужилац, главни ревизор Главне службе за ревизију јавног сектора, предсједник Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса.

Шест чланова Комисије у својству посматрача су представник невладине организације "Позитивна Српска" Александар Сајић, представник Радио-телевизије Републике Српске Синиша Михаиловић, представник академске заједнице из реда професора Горан Марковић, предсједник Уније студената Боривоје Обрадовић, предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић и предсједник Уније удружења послодаваца Драгутин Шкребић.

Касиповић је рекао новинарима да је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић у току сједнице изразила неслагање са положајем представника Савеза у Комисији који, по њеном мишљењу, треба да буде пуноправни члан овог тијела.

"Релевантан став је да Влада још једном размотри своју одлуку и процијени да ли треба другачије конципирати број сталних чланова или на други начин рјешавати ово питање", истакао је Касиповић.

На сједници је било ријечи о досадашњим активностима Министарства правде Републике Српске на провођењу Стратегије и Акционог плана за борбу против корупције, а разматран је и приједлог смјерница за израду планова интегритета.

"Упознали смо се и са листом обвезника за извјештавање о Акционом плану и представили апликацију за потпуно анонимне и безбједне пријаве о постојању корупције", рекао је Касиповић.

Он је подсјетио да су Министарство унутрашњих послова и Министарство правде Српске одржали три семинара са различитим циљним групама и представили ангмажман Комисије и укупне напоре у реализацији Стратегије.

Говорећи о партијским расподјелама јавних предузећа, Касиповић је навео да у овој области треба изградити механизме интегритета, препознати појаву корупције, утврдити релевантне чињенице, доћи до санкције и у коначници одузимати незаконито стечену корист.

"Начин посматрања ствари да је неко заштићен зато што је члан неке партије није прихватљив", рекао је Касиповић.

Према његовом мишљењу, правосуђе Републике Српске биљежи резултате у процесуирању случајева корупције, а друштво постаје све сензитивније када је ријеч о овом питању.

Он је истакао да се Република Српска и БиХ морају организовати и опредијелити за апсолутно енергичну, досљедну и до краја експонирану борбу против корупције.

"То мора бити став свих и било ко у правосудним институцијама, ако има политички притисак да обавља своју функцију на другачији начин од законом прописаног, треба да то јавно каже и да се обрати министру правде", рекао је Касиповић.

Чланови Комисије упознали су се са списком институција које су бавезне да доставе своје планове интегритета, што ће бити разматрано на сљедећој сједници Комисије.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да није добро да право гласа у Комисији имају углавном чланови који се баве политиком и да ће од предсједника Владе тражити да се одлука о таквом саставу Комисије промијени.

"Представник једне високе судске институције, на мој став као члана Комисије да је јако ружно да Савез синдиката буде посматрач, рекао је да треба забранити синдикат који јесте уставна категорија. Ако неко ко дијели правду не поштује Устав, не знам какве се поруке шаљу грађанима", запитала је Мишићева.