latinica  ћирилица
24/04/2015 |  16:28 | Аутор: РТС

Бероград - Споразумом окончан штрајк просвјетара

Унија синдиката просвјетних радника Србије и Синдикат радника у просвјети потписали су са Министарством просвјете споразум о мирном рјешавању спорних питања и посебни колективни уговор, чиме је прекинут најдужи штрајк у историји просвјете.
Штрајк просвјетних радника - Фото: ТАНЈУГ
Штрајк просвјетних радникаФото: ТАНЈУГ

Републичка агенција за мирно рјешавање радних спорова саопштила је да је донијела препоруку за споразум, уз њено посредовање. Часови ће од понедјељка у свим школама поново трајати 45 минута.

Директор Републичке агенције за мирно рјешавање радних спорова Миле Радивојевић оцијенио је да Споразум, којим је окончан вишемјесечни штрајк у просвјети, показује значај мирног рјешавања колективних радних спорова, јер је дијалог уз посредовање миритеља најефикаснији начин окончања спора.

Агенција је почела да се бави проблемом штрајка просвјетних радника 25. децембра 2014. године, на приједлог четири репрезентативна синдиката: ГСПРС "Независност", Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просвјетних радника Србије и Синдиката радника у просвјети Србије. У том поступку учествовала су сва четири наведена синдиката и Министарство просвјете.

У саопштењу се подсећа да је на само два састанка усаглашен текст Посебног колективног уговора и потписана Препорука којом су ријешена сва спорна питања у вези са колективним преговарањем и доношењем Посебног колективног уговора.

Том препоруком договорено је да репрезентативни синдикати и Министарство просвјете сва спорна питања, која нису уређена колективним уговором, регулишу споразумом страна у спору, најкасније до 26. јануара 2015. године.

Такав споразум закључили су синдикати "Независност" и Синдикат образовања Србије, док су Унија синдиката просвјетних радника Србије и Синдикат радника у просвјети Србије наставили штрајк, пошто су одбили да потпишу споразум.

Републичка агенција за мирно рјешавање радних спорова је на иницијативу Уније синдиката просвјетних радника Србије покренула 30. марта наставак преговора, уз посредовање миритеља, који су резултирали окончањем штрајка и потписивањем Споразума.