latinica  ћирилица
24/04/2015 |  14:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Турски министар на литургији поводом погрома Јермена

Турски министар за сарадњу са ЕУ Волкан Бозкир присуствовао је у Анкари, по први пут у историји, литургији поводом комеморације јерменским жртвама из 1915. године, за време Отоманског царства, јавиле су локалне телевизије.

Литургију је одржала патријаршија јерменске апостолске цркве. Турске власти никада раније нису слале свог представника на тај догађај.

Јермени су данас широм свијета одржали помен за 1,5 милиона жртава, преноси Тас.

"Дубоко поштујемо бол који су наша јерменска браћа претрпјела. Ми који смо такође патили у том периоду, нисмо против одржавања комеморације и ја осјећам да ми је дужност да учествујем у овој литургији", казао је Бозкир.

Упркос озбиљном спору између Турске и Јерменије око догађаја из 1915. године, турски предсједник Реџеп Ердоган је јуче изјавио да је његова земља спремна да заједнички проучавају архиве о догађајима са почетка прошлог вијека. Ердоган је рекао да је Турска и даље спремна да отвори архиве за проучавање, укључујући и војне, додајући да ако и Јерменија има архиву, онда и њу треба проучити.

Предсједник је навео да је Турска "увијек спремна да гради мирољубиве добросусједске односе са Јерменијом и да је отворена за дијалог.

Прије почетка Првог свјетског рата, у отоманском царству је било 2,5 милиона становника. Према различитим процјенама, између 600.000 и 1,5 милиона Јермена је умрло 1915. године, као резултат депрортација и систематског убијања.

Турска влада признаје чињеницу масовних смрти Јермена, али одбија термин геноцид, тврдећи да је број жртава, који наводи Јерменија претјеран, као и да је број жртава резултат грађанског рата, а не политике тадашње турске владе.