latinica  ћирилица
24/04/2015 |  13:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка: И покушај одласка на кризна подручја кривично дјело

Њемачки Бундестаг донио је пакет антитерористичких закона, према којима је и сам покушај одласка џихадиста у кризне, ратне регионе, кривично дјело, јављају њемачки медији.

До сада су кривично биле гоњене само оне особе којима се могло доказати да су у неком од кампова боравиле са намјером да послије изводе терористичка дјела, подсјећају медији.

Њемачка сада жели да свакога ко хоће да иде у неки од терористичких кампова казни, преносе медији, указујући да су њемачки експерти већ дуже критиковали што је одлазак исламиста из НЊемачке у кампове за терористичку обуку превише једноставан.

Опозиција, партије Зелени и Љевица, међутим, критикују ново законско рјешење као претјерано и у погледу уставности под знаком питања.

"Овај закон нам није потребан", рекао је члан партије Зелени Ханс-Кристијан Штребеле, указујући да Њемачка већ има на располагању довољно могућности за забрану путовања у ратна подручја. Статистика у Њемачкој показује да број екстремних исламиста расте.

Предсједник Савезне Службе за зажтиту устава Ханс-Георг Масен упозорио је у актуелном извјештају службе да је број салафиста у Њемацкој повећан на 7.300, са тенденцијом даљег раста, и да салафисти и у Њемачкој желе да створе исламску државу.

"Исламска сцена у Њемачкој расте без заустављања. Тиме је плодно тле за џихад све веће. Салафисти желе и у Њемачкој да створе Исламску државу", рекао је Масен.

Према подацима те службе, 680 исламиста отишло је у правцу Сирије и Ирака, трећина од њих се вратила у Њемачку, а 85 је тамо погинуло. Сваки осми џихадиста је, према подацима те службе, конвертит, односно, прешао у ислам, три четвртине су мушкарци и 90 одсто њих има њемачки пасош, преносе медији.