latinica  ћирилица
24/04/2015 |  12:01 | Аутор: novosti.rs

Двојица српских кошаркаша на НБА драфту

Двојица српских кошаркашких бисера су одлучила да се пријаве за НБА драфт – у питању су Мирослав Пашаљић (Слобода Ужице) и Никола Радичевић (Севиља).
Кошарка - Фото: илустрација
КошаркаФото: илустрација

Додуше, треба напоменути да имају право и да се повуку, јер нису излазно годиште (1993 је излазно).

Први је рођен 1995, године, а други је годину дана старији. Дакле, двојац који представља блиставу будућност српске кошарке.

Пашаљић игра на позицији бека, а ове сезоне је одиграо заиста одлично. Иако је тек напунио 20 година био је главна узданица Ужичана, који нажалост нису успјели да се пласирају у виши ранг, тачније у КЛС. Биљежио је просјечно 16.9 поена, уз 4.7 асистенција и тако привукао пажњу и неких клубова из виших рангова такмичења. А, колико је талентован говори и то да је љетос био на списку младе репрезентације.

Момак рођен у Чачку носи дрес шпанске Севиље, а иако је млад, већ је стартни плејмејкер тима. Један је од најталентованијих играча у Шпанији, а колико је пажње привукао на себе, најбоље говори чињеница да су шпански медији звали селектора Александра Ђорђевића да се распитују за њега.

Радичевић напредује из дана у дан и има одличан “њух“ за асистенције, али исто тако умије и сам да погоди када се то од њега тражи. Учествовао је и на Адидасовом Еврокампу 2013. године, док је имао и велике успјехе у млађим категоријама репрезентације Србије. Са селекцијом до 18 година је 2011. године освојио сребро, а годину дана касније са истом селекцијом бронзу. Сви су га добро упамтили још 2012. године када је на турниру "Алберт Швајцер" у Манахајму предводио Србију до сребра, а уједно је био проглашен и за МВП тог турнира. Колико је то такмичење познато најбоље говори да су учествовали и Дирк Новицки, Тим Данкан, Тони Паркер и многе друге звијезде, али за разлику од Николе, ниједна од њих није добила титулу најкориснијег играча.

Дакле, чекаћемо још двојицу Срба на драфту ове године, мада је мало вјероватно да ће одмах отићи "преко баре", већа је шанса да ће остати још неко вријеме у Европи и покушати да се докажу.