latinica  ћирилица
24/04/2015 |  10:57 | Аутор: Агенције

Новак доминантан као некад Лејвер?

Новак Ђоковић тренутно је супериоран у свијету тениса на начин на који је у историји пошло за руком једино Роду Лејверу.
Новак Ђоковић - Фото: AP
Новак ЂоковићФото: AP

Тај став у ауторском тексту изнио је Филипо Скала, новинар портала “Tennis World USA“.

Скала је на почетку констатовао да никада није била већа разлика у бодовима између прва два тенисера свијета, као и да нико од 1990. године није освојио шест узастопних најзначајнијих турнира, под којима подразумијевају мастерси и грен слем такмичења.

Претходни рекорд држао је Надал, који је освојио пет узастопних таквих турнира 2010. године – Монте Карло, Рим, Мадрид, Ролан Гарос и Вимблдон.

Ђоковић је крајем прошле сезоне славио у Паризу, затим на завршном Мастерсу у Лондону, а ове године на Аустралијан опену, као и у Индијан Велсу, Мајамију и Монте Карлу.

Скала даље наводи да се могу наћи и контрааргументи Новаковој доминацији као што је чињеница да су Надал или Федерер пропустили два од шест тих турнира. Такође, чињеница је да је од тих шест титула само једна била на грен слему и да се већом надмоћи може сматрати када се освоје три слема у истој сезони (Федерер, 2004, 2006. и 2007, Надал 2010 и  Ђоковић 2011).


Са друге стране, наглашава новинар, занимљиво је примијетити да је Новак у овом тренутку власник трофеја на посљедњем великом турниру на свакој подлози, пошто је освојио и прошлогодишњи Вимблдон. И ту Скала долази до свог кључног аргумента:

“У свјетлу тога да се Надал мучи и на шљаци, могу се наћи аргументи за то да је Ђоковић тренутно најбољи тенисер на свакој подлози, нешто што никоме није успјело још од Рода Лејвера 1969. године. Истина је да су се тада три од четири слема играли на трави, уз Ролан Гарос на шљаци, али Лејвер је те године освојио и најважније турнире на бетону, пише новинар и додаје:

“Нико од великих шампиона који су од тада владали тенисом није био власник главних турнира на све четири подлоге – ни Борг, који је освојио само четири турнира на бетону на отвореном, ни Сампрас који има само један мастерс на шљаци, ни Надал, који је у дворани или на тепиху уземо само један турнир, па чак ни Роџер Федерер упркос својим великим успјесима на свим подлогама“.

Скала закључује ријечима да све наведено не значи да је Ђоковић супериоран у односу на споменуте шампионе, напротив, још не може у потпуности да се пореди са њима када је ријеч о достигнућима, али нема сумње да је неупоредив ниво доминације који Ноле тренутно има.