latinica  ћирилица
24/04/2015 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Пентагон негирао да су америчке снаге на истоку Украјине

Пентагон је негирао тврдње Русије да се снаге војске САД налазе у зони конфликта на истоку Украјине, назвавши то "смијешним покушајем пребацивања пажње" са руских активности на том подручју.
Бијела кућа - Фото: архив
Бијела кућаФото: архив

"Русија наставља да снабдијева оружјем и обучава наоружане сепаратисте на истоку Украјине, тиме отворено кршећи обавезе које је званична Москва преузела потписивањем мировног споразума из Минска и нарушавајући суверенитет Украјине", изјавила је портпаролка Пентагона Ајлин Лајнез, а пренио је Ројтерс.

Лајнез је рекла да Пентагон не крије да има неколико стотина војника у Украјини, који обучавају украјинске снаге на западу Украјине, у близини границе са Пољском.

Министарство одбране Русије саопштило је да се припадници америчке војске налазе у подручјима сукоба на истоку Украјине, пренијели су синоћ руски медији.

Агенција Интерфакс, преносећи ријечи портпарола руског министарства обране, наводи да припадници америчке војске такође увјежбавају украјинске војнике.

Вашингтон је јуче оптужио Русију да гради системе противваздушне одбране на истоку Украјине, као и да учествује у вјежбама проруских снага чиме се крши примирје постигнуто споразумом из Минска, пренијеле су агенције.

Портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков рекао је да америчка војска увјежбава украјинске јединице не само на западу Украјине, "као што то приказују украјинске телевизијске станице, него директно у зони борби у подручју Маријупоља, Северодоњецка, Артјомовска и Волновахе", пренијеле су агенције, а министарство је након тога службено потврдило ту тврдњу.