latinica  ћирилица
24/04/2015 |  07:07 | Аутор: РТРС

УЕФА: Нови систем у Лиги шампиона, прваци држава у предности

Мишел Платини наставља борбу за очување значаја националних првенстава.

Једна од првих одлука које је донио када је сјео у фотељу за предсједника Уефа била је да у квалификацијама за Лигу шампиона распари тимове који су до њих дошли као прваци својих земаља од оних из најјачих такмичења који нису имали ту част, а сада је још једном "боцнуо" богату аристократију. Већ од сљедеће сезоне, наиме, више неће важити систем по којем се састав шешира приликом жребања за групну фазу такмичења одређивао на основу коефицијента клубова, односно резултата у протеклих пет година, преноси портал моцартспорт.

Предност ће добити – шамиони својих држава!

У пракси, то значи да ће сљедеће сезоне носиоци осам група бити бранилац титуле европског првака, те шампиони Енглеске (Челси вероватно), Шпаније (Барселона или Реал), Италије (Јувентус скоро сигурно), Француске (Лион и Пари Сен Жермен имају највеће шансе), Португала (борба Бенфике и Порта), Нјемачке (Бајерн Минхен) и Русије (Зенит).

Ако ове сезоне "ушати" пехар освоји неко ко ће уједно бити и првак своје земље осмо мјесто припашће шампиону осме најјаче лиге на Старом континенту. У овом случају – ПСВ Ајндховену, без обзира на то што је нови првак Холандије тек на 30. мјесту листе најбољих клубова. Наравно, предуслов је да Реал и Барселона не подијеле међ собом трофеје из Примере и из Лиге шампиона.

То даље значи и да ће Арсенал и Манчестер јунајед, ако остану на другом и трећем мјесту Премијер лиге, такмичење почети из другог шешира, иако по коефицијенту заслужују први.

"Тријумф је суштина фудбала. Суштина је у такмичењу и трофејима. И стога је природно да они који су освојили нешто добију посебан третман", објаснио је генерални секретар Уефе Ђани Инфантино.