latinica  ћирилица
23/04/2015 |  22:11 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК: Посебна пажња слободи медија на Западном Балкану

Ситуација у вези са слободом изражавања нигде на Западном Балкану није добра, а Европска комисија ће у свом годишњем извjештају о напретку земаља кандидата посветити много више пажње овој теми, речено је данас на конференцији о медијима у региону, која је одржана у Бриселу.

"Медији су угрожени, не само у земљама кандидатима, него и у источном сусjедству, па и у самој ЕУ", рекао је главни савjетник ЕК за медије и цивилно друштво Андрис Кастерис, на трибини коју је организовао Центар за европску политику.
 "У сqедећем годишњем извештају о напретку ћемо обратити много више пажње на овај проблем него што је то био случај ранијих година", рекао је Кастерис и најавио да ће у Србију у јулу допутовати експертска делегација ЕК, која ће испитати како се спроводи сет медијских закона.
 Он је указао да унутар ЕУ нема јединствених критеријума за слободу медија, па се то питање обрађује унутар преговарачког поглавља 23, које се тиче основних права, и да је став Комисије да то поглавље у преговорима са Србијом треба што пре отворити.
 Кестерис је, међутим, оцijенио да Влада Србије није припремила увjерљив акциони план за преговарацко поглавље 23 и да зато то поглавље још није могло да буде отворено. Премијер Александар Вучић је у уторак, током боравка у Бриселу, рекао да Србија убрзано ради на финалним верзијама акционих планова за поглавља 23 и 24 и да би ускоро требало да буду готови.
 Посланик Европског парламента и шеф парламентарне делегације за Србију Едвард Кукан казао је да су у Србији закони добри, али да је ситуација у медијима лоша, мада није увек јасно зашто је то тако.
 "Ми често указујемо на то, али немамо штап који бисмо могли да употребимо да се стање поправи", рекао је Кукан.
 Гордана Игрић, директорка регионалне Балканске истраживачке мреже, изјавила је да је претходна власт у Србији вршила притисак на медије, али тврди да је садашња отишла корак даље и да не толерише никакву критику, чак ни на друштвеним мрежама.
 Према њеним рijечима, таблоидизација медија је све већа.
 Она је оптужила европске институције да "жмуре на једно око" када је рijеч о основним људским правима у Србији и избjегавају да критикују власт да не би угрозили процес нормализације односа Београда и Приштине.
 Сличну оптужбу изнео је и македонски новинар Борјан Јовановски, који је недавно добио озбиљну претњу смрћу, с тим што је он рекао да Брисел као алиби за толерисање ауторитарне власти у Скопљу користи преговоре са Грчком око имена.
 "ЕУ се прави да се проширује, а власти се праве да се реформишу", оценио је Јовановски.
 И Кастерис и Кукан су одбацили ове оптужбе, уз рijечи да и Комисија и Парламент веома озбиљно схватају и проблем слободе говора и процес проширења ЕУ.
 Посланица ЕП Тања Фајон, која је извjестилац у сjенци за Србију, рекла је да сваког дана добија позиве новинара са Западног Балкана који се жале на стање у медијима, али да и у њеној домовини има много проблема.
 "Извjештавање о европским темама у Словенији је катастрофално, преовлађају негативни и сензационалистички текстови, а то је врло опасно јер доводи до раста популизма", казала је Фајон.