latinica  ћирилица
23/04/2015 |  21:32 | Аутор: СРНА

Пале- Иванцов отворио Седму ревију руског филма

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов вечерас је у Палама отворио Седму ревију руског филма, истичући да су остварења које ће публика имати прилику да види током наредних пет дана уједно и "приче о братском односу српског и руског народа".
Пале: Седма ревија руског филма - Иванцов - Фото: СРНА
Пале: Седма ревија руског филма - ИванцовФото: СРНА

- Овај фестивал је показатељ братских односа између наша два народа и говори о нашим заједничким вриједностима у животу, о тежњи и љубави према истини - рекао је Иванцов на свечаности на Филозофском факултету.

Он је напоменуо да је фестивал значајан и у контексту чињенице да Русија ове године прославља 70 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату. "То је наша заједничка побједа и оно што нас и на тај начин уједињује", оцијенио је Иванцов. Најавио је и да ће Амбасада организовати и пријем поводом 70 година од побједе у Другом свјетском рату, на који ће бити позвани бројни гости из друштвеног и културног живота у БиХ.

- У оквиру обиљежавања јубилеја, у Бањалуци ће бити одржан велики концерт, а ратним ветеранима биће уручене награде. Манифестација ће бити одржана и у другим градовима Републике Српске - рекао је Иванцов.

Декан Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево Миланка Бабић подсјетила је да је овај факултет већ седми пут домаћин Ревије руског филма, те напоменула да је то једна од активности које ова установа "ставља на високо мјесто". Истакла је да је Ревија руског филма празник културе на овом факулету и симболичка манифестација дугогодишњих историјских, духовних, културних и религијских веза српског народа и матице словенства - Русије.

- Због тога овај фестивал одражава ту врсту значаја, посебно што је ријеч о филмској умјетности са свим порукама које филмови дају, као што су поруке хуманих људски подвига, топлине и широке словенске душе, поруку која оплемењује - навела је Бабићева.

Организатор манифестације Жељко Стојановић рекао је да је у овом орвеловском времену јако битно да се људима да избор, да им се дају информације и представку онога што се дешава на свим странама свијета. Напомињући да је ријеч о седмој ревији, он је изразио задовољство што је задржан континуитет, посебно зато што је било какав континуитет на овим просторима тешко одржати. Стојановић је навео да је Ревија руског филма до сада одржана у 12 градова у Српској, те оцијенио јако значајним позив да наредна ревија руског филма буде одржана у Мостару.

Ревија је отворена пројекцијом документарно-играног филма "Крим, повратак кући", аутора Андреја Кондрашова, а наредних вечери биће приказани филмови "Балада о војнику" редитеља Григорија Чухраја, те филм "Диригент" редитеља Павела Лунгина. Гледаоци ће имати и прилику да виде филмове "Висоцки, хвала што постојиш" редитеља Пјотра Буслова и "Станица за двоје" у режији Ељдара Рјазонова.