latinica  ћирилица
23/04/2015 |  20:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Жбогар: ЕУ сљедеће седмице усваја ССП са Косовом

Сљедеће седмице ће Европска унија усвојити Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом, који ће послије тога био послат земљама чланицама ЕУ на дискусију и могао би да буде потписан до љета, изјавио је данас специјални изасланик ЕУ на Косову Самуел Жбогар.

"Завршили смо преговоре о С СП, које смо почели смо прошле недјеље, и  30. априла ће бити усвојен ССП са Косовом, који ће бити послат земљама чланицама на дискусију и то ће нам сигурно омогућити да га потпишемо прије љета", рекао је Жбогар у Приштини на сесији "Европска перспектива, ходање кроз маглу", у оквиру панел Форума 2015. - пројекта Косовске фондације за отворено друштво.
  "То значи да ћемо имати први уговорни однос између Косова и ЕУ. Свеобухватни уговор одређује и политички дијалог између Косова и ЕУ и  мислим, никада до сада нисам употребио ријеч историјски, али мислим да је врло значајан за обезбјеђивање односа између Косова и ЕУ", рекао је Жбогар, пренијели су приштински медији.
 Жбогар је рекао да је посвећен интеграцији Балкана у ЕУ, укључујући и Косово, јер је, по његовим ријечима, од интереса за ЕУ да Косово настави да се креће ка чланству.
 Европосланица Улрике Луначек је на панелу, у укључењу из Беча, навела да послије потписивања ССП Косово ништа не спречава да конкурише за статус државе кандидата за чланство у ЕУ.
 На форуму се дискутовало о аспектима ове перспективе, па је постављено и  питање шта ће се десити послије потписивања С СП, односно да ли ће Косово моћи да конкурише за статус чланице ЕУ иако га није признало пет земаља чланица Уније.