latinica  ћирилица
23/04/2015 |  19:16 | Аутор: СРНА

Пушков: Најгоре је прошло

Предсједавајући Комисије руске Думе за међународна питања Алексеј Пушков рекао је данас да је најгоре прошло у односима између ЕУ и Москве у вези са кризом у Украјини и позвао на бољу сарадњу са Бриселом.

"Чини се да период отворене и апсолутне кризе у односима између Русије и ЕУ пролази. Европа је све више спремна да поново почне сарадњу са Русијом, не само по питању Украјине, већ и других међународних тема", рекао је Пушков, дан након што је био домаћин разговора руских посланика и амбасадора земаља блока у Москви.

Према његовим ријечима, односи Москве и Брисела не смију да се своде само на украјинску кризу.

Пушков, отворени критичар санкција Запада због улоге Москве у кризи у Украјини, рекао је да Русија и ЕУ сада треба да гледају у будућност и да се баве и другим питањима, а не само Украјином.

Он је похвалио Француску, Грчку и Мађарску због покушаја сарадње са Русијом, али је осудио друге чланице ЕУ из источне Европе, као и Велику Британију и Њемачку.

"Француска данас види везе са Русијом у много ширем контексту од Њемачке. Париз схвата да се глобална политика не своди само на Украјину", рекао је Пушков.