latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:51 | Аутор: СРНА

Срби се враћају у косовске институције

Представници Српске листе донијели су одлуку да се данас, након двомјесечног неучествовања у раду косовских институција, врате у Скупштину и Владу самопроглашеног Косова.
Косово - сједница Скуппштине Косова - Фото: Screenshot
Косово - сједница Скуппштине КосоваФото: Screenshot

Послије разговора са коалиционим партнерима, добијене су гаранције да ће бити поштоване најважније тачке коалиционог споразума, саопштено је из Српске листе.

Један од главних разлога повратка представника Срба у Скупштину и Владу самопроглашеног Косова јесте и договор да убудуће неће бити повлачења једностраних потеза коалиционих партнера, посебно када је ријеч о процесу приватизације у већински српским мјестима.

У саопштењу се наводи да ће посебан акценат у даљем раду бити усмјерен на јачање економске ситуације у срединама са већински српским становништвом.

Представници Српске листе сагласили су се са коалиционим партнерима и да ће у наредном периоду посебна пажња бити посвећена процесу повратка и повећању присуства Срба у институцијама у складу са важећом законском регулативом.

С циљем ефикаснијег бављења овим питаљима, биће формиране и међуминистарске групе.

У саопштењу се истиче да је договорено да избор српских кадрова у косовским институцијама на свим нивоима буде искључива надлежност изабраних српских политичких представника.

Приоритети рада Српске листе у наредном периоду биће и заштита права Срба, нарочито у дијелу поштовања имовинских права приватних и правних лица и Српске православне цркве, унапређење стања у просвјети и здравству, као и заштита српског језика, културе, културног насљеђа и права на информисање.