latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:45 | Аутор: СРНА

Караџић тражи статусну конференцију

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од претресног вијећа Хашког трибунала да од 1. до 9. јуна буде одржана статусна конференција на којој би била размотрена његова здравствена ситуација, услови притвора, те то што тужилаштво стално крши правила о објављивању докумената.

У саопштењу из Хашког трибунала наводи се да је Караџић затражио одржавање статусне конференције у његовом случају, позивајући се на правило Хашког трибунала Бис (А) 65.

Када је ријеч о здравственој ситуацији Караџић жели да напомене да се његово здравствено стање није поправило од посљедње статусне конференције у јануару 2015. године у вези са нивоом шећера у крви.

Што се тиче услова притвора, на посљедњој статусној конференцији Караџић је затражио да сними аудио рјечник српског језика, који ће да му омогући да ради на правилном изговору српског језика. Он је тада затражио да му буде омогућен приступ интернету и уређају за аудио-снимање.

Караџић је и тада изразио забринутост због здравственог стања других притвореника. У саопштењу се подсјећа да је Караџић у марту упутио писмо команданту притворске јединице у своје и у име других притвореника у вези са здравственом његом у Трибуналу, а сада би желио да се размотре услови његовог притвора.

Караџић је и даље забринут због тужилаштва које крши правила о објављивању докумената, чак и након окончања суђења.

Он је подсјетио да му Расправно вијеће није дозволило да се позабави овом темом на претходној статусној конференцији, али да је сада поступак прилично одмакао и да опасност од необјављивања ослобађајућих доказа до након пресуде Расправног вијећа постаје све акутнија.

Караџић вјерује да Расправно вијеће треба да буде активније да осигура да му буде доступан цјелокупан ослобађајући материјал прије изрицања пресуде.